Testovi mobitela

HUAWEI Watch

Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch Watch
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 02-2015
Vrsta uređaja Pametni sat
Dimenzije uređaja (mm) 42 x 42 x 11,3
Masa uređaja (g) 121
Operativni sustav Android Wear 6.0.1
Chipset Snapdragon 400
Procesor A7
Frekvencija procesora 1,20 GHz
Broj jezgri procesora 4
Grafički procesor Adreno 305
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 1,4
Rezolucija ekrana 400 x 400
Vrsta ekrana osjetljivog na dodir AMOLED
Pikseli po inču (ppi) 285
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 512 MB
Prijenos podataka
Bluetooth Da (4.1)
WLAN WiFi 802.11 b/g
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
FM radio Ne
3,5 mm ulaz Ne
Dodatne funkcionalnosti
Java Ne
Dodatno IP67 certifikat, vodootporan do 1 metar dubine do 30 min
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 43
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 150
Gdje kupiti
Cijena Nije formirana
Info Huaweihttp://www.huawei.com/en/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pametna elegancija
Autor: Ivan Luzar

Huaweijev sat se ističe konvencionalnijim dizajnom i izradom koja priliči skupljem satu

11.04.2016.

 

Negdje na izmjeni prve u drugu generaciju Android wear uređaja, Huawei je lansirao sat koji bi trebao privući kupce klasičnijih satova u jednakoj mjeri kao i kupce koji su zainteresirani za pametnog suputnika na zapešću. Sat je predstavljen u veljači 2015. godine u Barceloni, a u međuvremenu su se pojavile i varijacije sata namijenjene onima koji žele još posebniji sat na ruci. Testiramo klasični Huawei Watch.

Sadržaj pakiranja

Već od prvog susreta s Huawei Watchem stekli smo dojam da se radi o nečem posebnom. Neki konkurenti dolaze u pakiranjima koja više priliče nekim srednje rangiranim smartphoneima dok Huawei stiže u pakiranju nalik skupocjenom satu. Radi se o plastičnoj kutiji koja se otvara kao škrinja, a u njoj na mekanom jastučiću nalazimo sat koji nam se prezentira kao u salonu. Svaka čast! Podizanjem ležišta sata, tj. primanjem za dvije metalizirane polugice, podižemo ležište te ispod njega nalazimo papirologiju. Podno nje, podizanjem malenih vratašca, dolazimo do USB adaptera i USB kabela duljine 150 cm, na čijem je završetku magnetska pločica.

Ergonomija, dizajn i izrada

Dizajn Huawei Watcha je više usmjeren prema klasičnom analognom satu dok je dobar dio konkurencije na sličnom tragu, ali s nešto lošijom egzekucijom. Na drugim smartwatchevima uvijek postoje neki detalji koji bi upućivali na njihovu nekonvencionalnost dok Huaweijev model, pogotovo ako koristimo ambient mode, djeluje upravo kao klasičan sat. U našem korištenju pametnih satova ovo je model za kojeg smo dobili najmanje upita od drugih ljudi, dok bi primjerice Motorola 360 bila magnet za svačije oči. Ovo svakako nije pokuda već isticanje razlike u pozicioniranju raznih modela satova. Jedan detalj koji bi mogao upućivati na nekonvencionalnost je pozicioniranje tipke (krune) na poziciju broja 2 na analognom satu, što ponovno podsjeća na nešto višu klasu analognih satova koji svoje krune znaju imati na jednakoj poziciji.

 

Na testu imamo srednje rangirani model izrađen od 316L nehrđajućeg čelika s metalnom narukvicom od jednakog materijala. Sat je već testiran i u drugim rukama pa na satu pronalazimo i laganije crtice i oštećenja nastala pri nošenju koja su pak tipična za sat od nehrđajućeg čelika. Kopča na narukvici je također višeg kalibra, s mehanizmom koji se otvara na dvije strane, pritiskom na bočne tipke oko nje. Ovaj mehanizam otvaranja narukvice je također tipičniji za satove iz više klase. Dizajn sata je pak okrugao, čijom prednjom stranicom naravno dominira savršeno okrugli 1,4 inčni ekran. Oko ekrana, koji je lagano uvučen u kućište kako bi bio zaštićen, nalazimo glatki metalni obrub, dok skuplji modeli mogu imati i pokoji detalj poput ruba nalik rubu kovanice. Budući da je sav sat (uključujući i narukvica) izrađen od metala, on je i nešto teži nego drugi smartwatchevi, no ipak trunku lakši nego klasični analogni satovi jednake veličine.

 

S donje strane nalazimo senzor otkucaja srca koji se koristi za motrenje u raznim fitness aplikacijama, a pored njega se nalaze kontakti za USB punjač. Dobar dio konkurencije je odlučio implementirati QI bežično punjenje u svoje modele, dok je Huawei ipak odlučio krenuti nešto konvencionalnijom rutom. Iako se sat na ovaj način puni marginalno brže nego drugi modeli putem bežičnog punjenja, razlika je toliko mala da se ne bi trebala smatrati prednosti. Više ju smatramo kao nedostatak budući da ovako ako idemo na neko putovanje moramo nositi dodatni USB kabel, specifičan upravo za ovaj sat. Jednako tako, ako se negdje slučajno zadržimo dulje, a baterija sata nam je pri kraju, teško da ćemo pri ruci imati nekoga s punjačom za Huawei Watch.

Ekran i tipkovnica

1,4-inčni ekran Huawei Watcha je baziran na AMOLED tehnologiji, a u usporedbi s konkurencijom, nudi i najveću rezoluciju od 400 x 400 piksela, što rezultira oštrinom od oko 285 ppi. Time je prikaz na ekranu Huawei Watcha odličan, ne samo zbog oštrine, već i kontrasta AMOLED panela. Ekran pak i nije u klasi Samsunga, no daleko je ispred svih drugih ekrana koje smo vidjeli na smartwatchevima. Budući da se radi o AMOLED ekranu, možemo i iskoristiti Ambient Display kojeg nudi Android Wear, kojim se omogućuje rad ekrana u prigušenom modu, s dominantnim crnim pikselima koji pak ne troše kapacitet baterije. Time se pak Huawei Watch još jednim korakom približava klasičnijem satu koji uvijek ima prikaz vremena.

 

Ekran je i zaštićen safirnim staklom koje je mnogo čvršće i otpornije od Gorilla Glassa pa kada još ubrojimo i ulegnuće ekrana u kućište, ne brinemo se za nikakva oštećenja. Ono što pak nedostaje spram nekih modela je senzor osvjetljenja koji bi regulirao razinu osvijetljenosti. Time bi s Huawei Watchem morali donijeti odluku da li nam je bitnija čitljivost pri suncu ili neupadljivost ekrana u tamnijim prostorima. Moguće je odabrati između pet razina osvjetljenja, a mi smo se zadovoljili s četvrtom, koja iako je bila prejaka za tamnije prostorije, nudila je dobru vidljivost pri suncu. Nedostatak senzora osvjetljenja pak ne uvjetuje kompromise u dizajnu, poput dodatnog ruba na dnu ekrana Moto 360 modela, čime je dizajn gotovo pa savršen.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Google čvrsto drži uzde Android Weara pa time proizvođači baš i nemaju previše prostora za promjene na operativnom sustavu. Glavnina operativnog sustava je jednaka na svim modelima, dok se glavne razlike nalaze u izgledima sata (watchfaces) i aplikacijama koje dolaze uz sat. Po tom pitanju, Huawei je jedan od proizvođača koji nudi najviše, što u ovom slučaju nikako nije mana. Na izbor nam stoji četrdesetak različitih dizajnova izgleda sata, mnogo više nego kod ijednog drugog modela. Što se tiče brzine rada, nemamo se čemu požaliti, budući da se radi o standardnom Snapdragonu 400 i 512 MB RAM memorije za koje je Android Wear i prilagođen.

 

Ono što je pak jednako je navigacija po UI, koja je uglavnom bazirana na raznim karticama poput Google Nowa, a po njima se kreće povlačenjem/swipeanjem i dodirivanjem ekrana za potvrdu. Svi UI elementi uglavnom ispunjavaju cijeli ekran pa nam se 1,4 inča i ne čini premalenim. Andoroid Wear treba shvatiti kao produžetak mobilnog telefona (Android i iOS), a ne kao zasebni operativni sustav. Bez spojenog mobitela ili wi-fi konekcije, pametan sat gubi većinu svog smisla. Daleko od toga, Android Wear nije samo dodatni ekran za notifikacije, ali opet nije dovoljno da bude svoj samostalni sustav. Kada pritisnemo na tipku ili dodirnemo ekran, pojavljuje nam se naš odabrani dizajn sata u punoj boji te se na donjoj trećini ekrana pojavljuje notifikacijska kartica, ako notifikacije i imamo. Potezanjem prsta prema gore, otkriva se notifikacija u cijelosti, a neke aplikacije dozvoljavaju i pregled cijelog sadržaja ako pritisnemo na nju, primjerice cijelog e-maila unutar Gmaila. Povlačenjem u desno, uklanjamo notifikaciju sa sata i s mobitela. Povlačenjem u lijevo otkrivamo dodatne opcije za notifikaciju, koje pak ovise o samoj notifikaciji, primjerice na poruke možemo odgovarati glasovnim diktiranjem, koje je uz malo kopkanja po menijima, dostupno i na hrvatskom jeziku. Bez interakcije s notifikacijom, povlačenjem u lijevo dolazimo do instaliranih aplikacija s tri najčešće korištene pri vrhu. Aplikacije se pak automatski sinkroniziraju s smartphonea, no ne sve, već samo one koje podržavaju Android Wear. Tako primjerice od naših 80-ak aplikacija, oko 20-ak ima i Android Wear verziju. Dodatnim povlačenjem u desno otvaramo imenik koji nam tapkanjem na kontakt nudi mogućnost slanja SMS-a, upućivanja poziva ili slanja poruke na nekoj od IM aplikacija poput Whatsappa i Vibera. Dodatnim povlačenjem u desno dolazimo do Google Now predjela, tj. dijela za glasovne naredbe, do kojeg se može i doći u bilo kojem trenutku, govorenjem „OK, Google“.

 

Iako Huawei Watch pogoni najnoviji Android 6.0.1 Wear OS, koji donosi razne bugfixeve i nudi bolju autonomiju, glavna prednost još nije implementirana. Huawei Watch naime sadrži i ugrađeni zvučnik koji bi trebao služiti za glasovne pozive poput spikerfona, ali i za čitanje poruka i odgovora s Google Nowa. Huawei Watch je jedan od rijetkih postojećih modela koji imaju ugrađen zvučnik, a među njih spada i LG Watch Urbane (2nd Gen) i Asus ZenWatch 2. U trenutku pisanja ovog testa, nismo imali nikakav dostupan update, pa čak niti tvorničkog reseta i držanja sata na punjaču par sati, što obično potakne traženje updateova.

Huawei Watch pokreće se za 43 sekunde.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je kako smo spomenuli dostupan unutar OS-a povlačenjem u lijevo na homescreenu. Imenik se pak u cijelosti sinkronizira kao i na mobitelu, no nije moguće mijenjati unose niti pregledavati zasebne brojeve već je moguće samo uputiti poziv ili poslati poruku. Pri dolaznom pozivu se poziv može odbiti ili pak prihvatiti, s tim da se poziv zatim prihvaća na telefonu.

Društvene mreže su uglavnom zastupljene putem notifikacija dok zasebne aplikacije za njih nismo pronašli.

E-mail i poruke

Kao i kod društvenih mreža, zasebnih aplikacija nema već se interakcija s SMS porukama i E-mailom vrši preko notifikacija i njihovih proširenih funkcija. Na E-mailove i SMS-e možemo odgovoriti diktiranjem na glas, nekim od pred-definiranih odgovora ili crtanjem emotikona.

Procesor i memorija

Snapdragon 400 s quad-core 1,2 GHz Cortex-A7 i 512 MB RAM memorije je tipična kombinacija za pametan sat. 4 GB pohrane je također tipično, a teško nam je procijeniti koliko je i zaista memorije dostupno korisniku budući da se sat mora konfigurirati putem mobitela, nakon čega se na njega automatski instaliraju dostupne aplikacije koje naravno zauzimaju prostor. Možemo samo reći da se 4 GB za normalno korištenje čini i više nego dovoljnim, budući da se i u privatnom životu družimo s Android Wear modelom s 4 GB pohrane koju nismo uspjeli ispuniti.

Baterija i trajanje

Kapacitet baterije je čak i za pametan sat na papiru nešto slabiji te nudi samo 300 mAh, jedan od najnižih kapaciteta dostupnih. Međutim, autonomija je veoma dobra, što dobrim dijelom možemo pripisati novijem Android Wearu. Autonomija pak najviše ovisi o korištenju i postavkama. Imamo li uključene geste, koje pale ekran na svakom pokretu ruke neovisno o tome da li mi to htjeli ili ne, ovisno o našoj aktivnost, unutar sat vremena možemo iskoristiti i velikih 10% kapaciteta. Isključimo li pak geste i ostavimo isključen ambient display, možemo iskoristiti u sat vremena i samo 2-3% baterije. Naravno, svaka interakcija s ekranom uzima danak na bateriji, pa se potrošnja u sat vremena može popeti i na 5-6%. Mi smo se pak odlučili na isključene geste, isključen wi-fi i uključen ambient display koji bi nam uz naše korištenje mobitela i interakcije s notifikacijama donio oko 5% potrošnje po satu, što bi preko noći palo na 1% po satu, budući da koristimo gašenje notifikacija kroz noć. Time bismo Huawei sat mogli koristiti čak 2 puna radna dana, što je veoma dobar rezultat za smartwatch ovog kalibra.

Multimedija, FM radio, glazba

Iako Huawei Watch ne posjeduje utor za slušalice, putem Google Play Musica moguće je sinkronizirati glazbeni sadržaj na memoriju sata. 4 GB pritom ne djeluje previše, no na sat je moguće spojiti neke od Bluetooth slušalica pa slušati glazbu direktno sa sata, ako se primjerice odlučimo ostaviti mobitel kod kuće, a želimo slušali nešto glazbe pri nekoj aktivnosti.

Fotoaparat i video

Fotoaparat nije dostupan, no moguće je koristiti sat kao okidač za slikanje, umjesto primjerice timera, tj. odbrojavanja.

Povezivost i Internet pretraživač

Popis komunikacijskih protokola je nešto kraći, no dovoljan. Nalazimo Wi-Fi b/g i Bluetooth u štedljivoj 4.1 verziji. Android Wear putem Wi-Fija dozvoljava i korištenje bez mobitela, no samo za aktivnosti koje nisu vezane za sam mobitel, poput primanja e-mailova i poruka na društvenim mrežama, ali ne i primanje SMS poruka.

 

Internet pretraživač i nije službeno podržan zbog malenog ekrana, no na Play Storeu se može skinuti browser za Android Wear koji radi nešto lošije. Sav promet se mora prenositi preko mobitela na sat, a neke stranice se teže učitavaju zbog Snapdragon 400 procesora i 512 MB RAM memorije. Navigiranje njima je također nešto lošije, zbog malenog ekrana.

Navigacija

Sam sat ne posjeduje GPS antenu pa se navigiranje ponovno vrši preko mobitela. Zanimljiva je implementacija s Google kartama koje nam zavibriraju sat kada trebamo napraviti skretanje, čime mobitel pri navigaciji možemo ostaviti u džepu te samo na ekranu sata pročitati gdje moramo ići.

Organizator i alarm

Alarmi se prenose s mobitela na sat te kada na mobitelu odzvanja alarm, istovremeno se alarm pokreće i na satu, kao da se radi o konvencionalnoj aplikaciji i njenoj notifikaciji. Alarm je moguće i postaviti putem sata, preko aplikacije ili izgovaranjem komande u Google Now.

 

Kalendar se veže uz Google Now, koji pak automatski prikazuje kartice kalendarskih unosa koje su sinkronizirane u Googleov Cloud. Moguće je i pregledavati dolazeće unose putem Agende, ali ne i pregledavanje punog kalendara.

Aplikacije i igre

Kako smo već spomenuli, Huawei je ubacio dobar broj aplikacija u sat, no ponovno ne previše. Nalazimo tako razne aplikacije za fitness, poput dnevnog brojanja aktivnosti i zasebne aplikacije za trening poput trčanja. Možemo i pregledavati naše otkucaje srca poput posebne heart monitoring aplikacije, a sve ove funkcionalnosti možemo dobiti i korištenjem Google Fita.

Cijena za Huawei Watch

Cijena u trenutku pisanja testa nije poznata (travanj 2016.), ali se očekuje cijena oko 2500 kuna.

Cool faktor

Konvencionalniji i skupocjeniji dizajn ističe Huawei Watch od ostalih smartwatcheva na tržištu.

Zaključak testa

Huawei watch se nudi kao odličan izbor za kupce koji žele pametni sat, ali ne žele se odmaknuti previše od konvencionalnijeg dizajna satova. Sat se po specifikacijama i softveru  ne odmiče od standardne ponude Android weara, no ističe se upravo kvalitetom izrade i UI elementima. Nedostaci koje bismo mogli izdvojiti su nekonvencionalni način punjenja i nedostatak senzora razine osvjetljenja. Nedostatak senzora se može shvatiti i kao manji danak u korist dizajna budući da Huawei Watch posjeduje savršeno okrugli ekran, za razliku od nekih smartwatcheva, primjerice Moto 360 koja sadrži crni obrub na dnu ekrana.

 

Plus

+ Ekran

+ Izrada i dizajn

+ Baterija

 

Minus

- Nestandardno punjenje

- Nema senzor osvjetljenja

Konkurencija - LG G Watch Urbane W150

Iako je najavljen nasljednik, W150 je još uvijek jedini dostupni LG-jev smartwatch iz višeg spektra ponude. Posjeduje jednaki Android Wear, OLED ekran niže rezolucije i dijagonale, ali osjetno veću bateriju od 410 mAh, čime nudi i nešto bolju autonomiju. Ostatak je isti, nalazimo Snapdragon 400 procesor, 512 MB RAM i 4 GB pohrane. Watch Urbane je moguće kupiti za 2.299 kuna (travanj 2016.).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1460467690.jpg

Konkurencija - Samsung Gear S2 Classic

Gear S2 Classic je Samsungov ulazak u tržište elegantnijih smartwatcheva. Nešto je manjih fizičkih veličina, no ne pogoni Android Wear već Tizen koji je nešto bogatijih funkcionalnosti. Samsung sadrži i rotirajući obrub putem kojeg se navigira po UI, ali i dvije fizičke tipke, čime nudi svestraniju interakciju. Gear S2 Classic je dostupan za 2.999 kuna (travanj 2016.).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1460467747.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori