Testovi mobitela

HUAWEI G5510

G5510 G5510 G5510 G5510 G5510 G5510 G5510 G5510 G5510
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 114,5 x 49,5 x 12,45
Masa uređaja (g) 80
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Organizator Da
Dodatno 104 MHz procesor, polifone melodije, MP3, MIDI, WAV, Memorija: MicroSD do 16 GB
Gdje kupiti
Cijena 248 kn
Info T-mobile


098 / 1520
http://www.t-mobile.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Za duge razgovore
Autor: Branko Kos

Kineski proizvođač Huawei s ovim je modelom uzdrmao već uspavano tržište klasičnih candy bar uređaja

Iako je Huawei u zadnje vrijeme na tržište lansirao nekoliko pametnih telefona od kojih smo još pod dojmom modela Huawei Vision, a koji je donio pravo iznenađenje na scenu, čelni ljudi kineskog proizvođača nisu zaboravili na korisnike kojima pametni telefon ne predstavlja životnu potrebu te se još uvijek vode za onom činjenicom kako mobitel služi isključivo za telefoniranje. U ruke nam je stigao G5510, candy bar uređaj koji ne nudi mnogo, ali iskorištava puni potencijal dugih telefonskih razgovora.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338404537.JPG

Sadržaj pakiranja

Uređaj dolazi u malenoj kutiji koja u standardnom pakiranju nudi sve neophodno za rad uređaja - punjač microUSB tipa i kabel koji ujedno služi za spajanje s računalom te slušalice. Memorijska kartica nije uključena u standardni paket što nas i ne začuđuje previše jer uređaj svojom namjenom nije multimedijski niti ćete s njim raditi išta više osim telefonirati ili slati tekstualne poruke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338404944.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Dizajnerski, prednjom stranom Huawei je preslika Nokije E52, popularnog pametnog telefona sa Symbian operativnim sustavom iz poslovne serije finskog proizvođača. Tipke su smještene na istom mjestu, a i centralna tipka je napravljena na isti način. Ipak, stražnja strana bitno se razlikuje kao i materijali od kojih je Huawei izrađen.

 

Napravljen je od sive, fino obrađene plastike koja je dosta kruta, poglavito na stražnjoj strani uređaja. Gledajući stražnju stranu prilično smo sigurni da će se ogrebotine prilično vidjeti što i nije najsretnije rješenje. Ipak, svojom debljinom od 12,6 mm izrazito ga je lako smjestiti u uzak džep. Na bočnim stranama nema dodatnih tipki za glasnoću već se sve obavlja putem središnje tipke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338405005.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran u ovom uređaju zadovoljavajućih je 2,4 inča s kojim ćete nesmetano raditi i rad će biti vrlo ugodan. S obzirom da ovo nije pametan telefon zaslon je prilično velik i pregledan. Rezolucija iznosi 240x320 piksela, a cijeli se ekran diči mogućnošću prikaza od 262.144 boja. Tipkovnica je jedan od najvećih aduta ovog modela. Prostrana s velikim tipkama omogućuje iznimno jednostavno pisanje tekstualnih poruka.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338405069.JPG

Fotoaparat i video

Fotoaparat smješten sa stražnje strane kućišta ima VGA (0,3 megapiksela) rezoluciju i nema bljeskalicu pa vjerujemo da ovaj fotoaparat nećete previše koristiti u praksi jer same fotografije s istoga nisu baš pretjerano kvalitetne. Eventualno ćete ih koristiti prilikom pridruživanja slike jednom od kontakata. Video snimanje nije podržano, što je i bolje s obzirom na implementirani fotoaparat.

Osim toga interna memorija uređaja iznosi 5,9 MB što nije dovoljno za pohranu jedne malo dulje pjesme i iz tog će razloga potencijalni korisnici ipak morati kupiti memorijsku karticu tipa microSD. Uređaj podržava kartice do 16 GB, ali je naš savjet kupiti maksimalno 2 GB jer će to za uređaj ovakvih performansi biti itekako dovoljno. Za karticu ćete izdvojiti nekoliko desetaka kuna.


Testne fotografije:

 
http://i.imgur.com/uTjV5.jpg


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338405098.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Uređaj je moguće povezati s računalom na dva načina. Bežičnim putem preko Bluetooth veze ili kabelom, i to s microUSB kabelom. Internetski pretraživač postoji, no sigurni smo kako su rijetki koji će ovaj uređaj neće koristiti za pristup Internetu. Huawei G5510 ne posjeduje napredne dodatne funkcije kao što su navigacija ili slično, no to ne možemo uzeti za zlo jer u krajnju ruku ovom modelu to nije niti namjena.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338405119.JPG

Organizator i alarm

Organizator se sastoji od tri moguće opcije, a to su klasični kalendar po mjesecima, upisivanje važnijih zadataka te alarm. Jednostavno i dovoljno za upisivanje i pohranu važnih datuma i dnevnih obaveza. Naravno, kalkulator je neizostavan dio svakog mobilnog telefona i na ovom je modelu iznimno lako koristit ga zbog velike tipkovnice i centralne tipke koja u svakom smjeru nudi jednu matematičku operaciju.
 
Ono što nas je najviše iznenadilo u samom uređaju zasigurno je implementacija e-čitača knjige. Naravno isti uvjetuje povezivanje na Internet i kupovinu memorijske kartice, ali postoji. Premda je ekran za takvu radnju po našem mišljenju premalen ostaje na korisniku da odluči hoće li tu funkciju koristiti ili ne.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338405230.JPG

Multimedija

Igre nisu podržane u ovom modelu i ruku na srce nisu nam niti nedostajale, ali zato podrška za FM radio postoji i tu će funkciju vjerojatno mnogi koristiti uz priložene slušalice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1338405280.JPG

Baterija i trajanje

Vrlo važna stavka uređaja ovakvih performansi je baterija. Implementirana baterija od 1000 mAh je iznimno snažna te omogućuje duge razgovore. Malen potrošač kako zbog zaslona tako i zbog malog broja dodatnih funkcija neće vas tako lako iznevjeriti. Autonomija baterije je tvorničkih 830 sati u stanju čekanja te nepuna 4 sata razgovora. Na testu smo s uređajem u 4 dana uz 15-20 tekstualnih poruka dnevno i 10 razgovora prosječnog trajanja 3-4 minute ispraznili tek jednu crticu.

Huawei G5510 - cijena

Cijena uređaja zapravo je i njegov najveći plus. Naime, cijena uređaja od 248,00 kn u T-Mobile ponudi za korisnike bonova zaista je u najmanju ruku smiješno niska jer dobivate vrlo dobar i kvalitetan uređaj.

Zaključak

Uređaj koji svojim karakteristikama ne može parirati nekim ozbiljnijim i cjenovno jačim modelima pokazao nam je puno uz vrlo nisku cijenu. Iznimno velika autonomija baterije u kombinaciji s oku ugodnim zaslonom i niskom potrošnjom baterije privući će mnoge korisnike koji ne žele za mobilni telefon izdvojiti veliku količinu novaca te potpisivati ugovornu obvezu.

 

Plus i minus


Plus:

+ Cijena

+ Ekran

 

Minus:

- Fotoaparat

- Mala memorija uređaja

 

Konkurencija

 

Samsung E2230

 

Samsung E2230 ima gotovo iste tehničke karakteristike kao i testirani Huawei. Cijena je ista pa bi u ovom slučaju mogla prevagnuti samo navika korisnika na Samsung.

 

Nokia C1-01 

Nokia C1-01 je također specifikacijama prilično slična testiranom modelu. Ona podržava postavljanje e-mail klijenta i njezina je cijena 50,00 KN skuplja od testiranog modela.

 

 

 

Komentari

osa

22. kolovoza 2016 - 23:51 Prijavi neprimjeren komentar

G5510 je odličan. Gdje se može nabaviti baterija i po kojoj cijeni. Hvala na mogućem pozitivnom odgovoru.

dak0001

22. listopada 2014 - 13:39 Prijavi neprimjeren komentar

Kako na tom telefonu (s kojim programom) prebaciti imenik iz memorije na SD karticu ili u komp u , recimo, Outlok ili neki drugi program?? Patim se s tim već nekoliko dana i ne nalazim rješenje.

braco

29. svibnja 2014 - 20:34 Prijavi neprimjeren komentar

Sim karticu okreni požlačenom stranom prema prednjoj strani a njena uža ravna strana prema donjoj ivici. Gurni je noktom prema dole dok ne uđe u utor, a gornja strana s onim odrezanim vrhom se poravna s rubom utora.

aco

26. veljače 2014 - 13:32 Prijavi neprimjeren komentar

koliko kosta nova baterija

ivica

20. lipnja 2013 - 23:00 Prijavi neprimjeren komentar

Kako staviti sim karticu u ovaj mobitel..ja se mučim i mučim al ne ide..el tu ide micro sim kartica ili šta..ovo crno ima ko nekakva ladica i ne mogu stavit običnu karticu od toga u mobitel

1 2 3

Odgovori