Testovi mobitela

HUAWEI MediaPad 7 Lite

MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite MediaPad 7 Lite
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 193 x 120 x 11
Masa uređaja (g) 370
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 600 x 1024
Broj boja ekrana 262.144
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 4100
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno Android OS 4.0.4 Ice Cream Sandwich, DLNA, SRS tehnologija, SNS integracija, veličina ekrana sedam i
Gdje kupiti
Cijena 198 kn
Info Hrvatski Telekom


0800/9000
http://www.hrvatskitelekom.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Huawei u borbi s vjetrenjačama
Autor: Ivan Češković

Pristupačni tablet koji se iz gomile sličnih modela izdvaja cijenom koja se odnosi samo na ugovornu obvezu, a tu je i stražnja strana prekrivena pokrovom od aluminija

Huawei je relativno nedavno ušao u svijet Androida i ako ćemo suditi prema mobilnim uređajima, nakon nekoliko modela najslabije klase na tržištu su se počeli pojavljivati modeli najviše klase s odličnim specifikacijama i kvalitetom. Iskreno se nadamo se da će Huawei ovom metodom nastaviti i u svijetu tableta. Tablet Huawei MediaPad 7 Lite  se specifikacijama ne izdvaja iz gomile, no pošto je dostupan samo uz ugovornu obvezu tablet je izrazito pristupačan cijenom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386286.JPG

Sadržaj pakiranja

Čvrsta kutija četvrtastog oblika ne donosi mnogo. No, za tablet koji spada u ulaznu skupinu nismo ni očekivali mnogo, a osim punjača i USB kabela te uputa na dvije stranice očekivali smo barem i slušalice. Memorijska kartica također ne dolazi uz uređaj. USB kabel je dužine 100 cm, što je dovoljno za komotno punjenje uređaja i povezivanje s računalom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386569.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Huawei MediaPad 7 Lite ne donosi ništa specijalno u dizajnu nego je uobičajenog dizajna kao većina današnjih tableta. Tablet odlikuje unibody dizajn (nemogućnost vađenja baterije). Prednjom, bijelom stranom kućišta dominira ekran iznad kojeg se nalazi kamera. Korisnici su možda navikli s Android mobitela na fizičke tipke, no nema ih. Na bočnoj strani se nalaze tipke za glasnoću, tipka za paljenje i gašenje uređaja koja ujedno i otključava i zaključava zaslon te utori za microSD karticu i SIM karticu.

S donje strane se nalazi microUSB ulaz te 3,5 mm ulaz za slušalice. Stražnja strana je prekrivena pokrovom od aluminija. Na stražnjoj strani se nalaze 3 Mpx kamera te zvučnik. Tablet dobro leži u ruci, tj. rukama. Iako u nazivu stoji sinonim „Lite“ s masom od 370 grama tablet može postati malo težak nakon nekog vremena korištenja. Sve u svemu, tablet je kvalitetne izrade.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386775.JPG

Ekran i tipkovnica

Uređaj posjeduje 7-inčni IPS LCD ekran rezolucije 600x1024 piksela s gustoćom piksela od 170 ppi. Ekran pruža veliki kut gledanja. Kvaliteta prikaza je dobra te osim za prikaz multimedijskog sadržaja tablet će i više nego odlično poslužiti i za čitanje teksta. Ekran je responzivan te nudi pristojan odaziv.

Uz uređaj dolaze dvije predinstalirane tipkovnice - standardna Android ICS i Huawei tipkovnica. Zahvaljujući velikom ekranu bilo kojom od ovih tipkovnic apisanje će biti lagano, i ono što može presuditi je sami dizajn tipkovnica. Android tipkovnica je tamnijih boja te je time ugodnija oku.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386801.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

MediaPad 7 Lite dolazi s 4.0.3 verzijom Android operativnog sustava, takozvanim ICS-om. Trenutno nema daljnjih nadogradnji, a i sumnjamo da će ih biti. O sustavu se brine jednojezgreni 1,2 GHz procesor te 1 GB RAM-a. Iako je ovo tablet ulazne klase, dvojezgreni procesor ne bi bio na odmet. Korištenje uređaja je ugodno i osnovne zadaće će obaviti zadovoljavajuće, no prilikom bržeg mijenjanja između aplikacija, korištenja nekih zahtjevnijih aplikacija doći će do zastajkivanja, trzanja, te eventulnog prisilnog gašenja aplikacija. Prilikom pregledavanja Interneta uređaj nam se jednom i resetirao sam od sebe.

Sučelje uređaja je iznimno jednostavno, odnosno, Vanilla Android, tj. tvorničko Android sučelje koje nije mijenjano od proizvođača kao što to rade mnogi konkurenti. Launcher koji dolazi uz uređaj je brz i ne pruža neki otpor ili negativne strane da bi ga zamijenili. Jedino malo zastajkivanje ćete primijetiti u ulasku i izlasku iz popisa aplikacija. Jedina mana koju smo primijetili je nemogućnost promjene listanja popisa aplikacija koje je postavljeno na horizontalno u obliku stranica.

Uz uređaj ne dolazi ni jedna posebna aplikacija koju je proizvođač dodatno stavio osim DLNA aplikacije za dijeljenje podataka, već se nalazi nekoliko aplikacija vezanih za T-Com i T-Mobile pošto se uređaj može kupiti samo kod njih. Od tih aplikacija dolazi nam Hotspot aplikacija s prikazom hotspot lokacija u Hrvatskoj; HT Imenik, MaxTv vodič te Planet9 aplikacija.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386850.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Testirani Huawei tablet pruža mogućnost GSM komunikacije te stavljanjem SIM kartice dobiva potpune odlike mobitela. Pozivi se odvijaju preko vanjskoga zvučnika što je i za očekivati jer bi bilo pomalo čudno držati ovakav uređaj na uhu (naravno, možete telefonirati i putem Bluetooth slušalice, ukoliko ju imate). Kvaliteta zvučnika prilikom razgovora je odlična i zvučnik je poprilično glasan. Osim ovog načina obavljanja razgovora moguće je spojiti slušalice te tako obavljati pozive, a i dobiti privatnost samim time.

Imenik nije doživio redizajn te je standardni Androidov s neograničenim unosom kontakata te popisom poziva. No, uz njega se nalazi aplikacija Osobe koja je također imenik i nudi prikaz kontakata. Uz uređaj dolazi nekoliko aplikacija za društvene mreže, Facebook, Google+ te Twitter aplikacije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386861.JPG

E-mail i poruke

Kao i na svakom Android uređaju tako i uz ovaj uređaj dolaze dvije aplikacije za e-mail, Gmail te e-mail (e-pošta) aplikacije. Aplikacije omogućuju dodavanje više računa te su prilagođene tabletima što olakšava korištenje. Moguće je recimo podijeliti ekran te ujedno imati popis mailova s lijeve strane, dok s desne strane čitate određeni mail. Aplikacije također omogućuju i push uslugu. No ako niste zadovoljni njima onda preporučamo alternativu, K-9 Mail aplikaciju.

Kako smo spomenuli pozive ranije, bilo je i za očekivati da možete slati i SMS poruke. Aplikacija za poruke je jednostavna i svrsishodna i sadrži sve osnovne opcije. No ako su vam potrebne kakve druge opcije, poput sigurnog pretinca i slične, morat ćete potražiti alternativu na Trgovini Play te potražiti GO SMS Pro, Handcent ili neku sličnu aplikaciju. Pisanje mailova i poruka je iznimno ugodno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359386893.JPG

Procesor, memorija

Uređaj je opremljen jednojezgrenim procesorom jačine 1,2 GHz i ima 1 GB RAM-a. Specifikacije su pristojne i poslužit će za osnovne operacije, no kod nekog zahtjevnijeg korištenja pojavit će se problemi koje smo ranije spomenuli, kao što je zastajkivanje, sporost, ili eventualno prisilno zatvaranje aplikacija.

Uređaj ima 8 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno otprilike 5,9 GB. Pošto interna memorija nije tako velika za današnje pojmove moguće ju je proširiti s microSD memorijskim karticama veličine do 32 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1359387024.JPG

Benchmark test

Tablet MediaPad 7 Lite smo podvrgli i benchmark testiranju. Testiranje smo proveli na dvije aplikacije, Quadrant Standard i Vellamo.

U Quadrant Standardu MediaPad 7 Lite je postigao 1233 boda i svrstao se kao posljednji na ljestvici. U Vellamo aplikaciji moguća su dva različita testiranja, CPU i HTML5 testiranje. Na CPU testiranju uređaj je postigao 233 boda, dok je na HTML5 testiranju postigao 1033 boda. Brojke postignute na testu su pristojne i odgovaraju ovoj klasi uređaja.

Baterija i trajanje

Uređaj posjeduje bateriju jačine 4100 mAh i ona je glavna mana. Baterija se iznimno brzo troši i postoci padaju naočigled. Prosječna izdržljivost baterije je oko dva sata upaljenog ekrana i to ako ste tablet počeli koristiti odmah s punjača dok je bila na 100 posto baterija. U stanju mirovanja potrošnja baterije je normalna. Zbog baterije neko duže i ozbiljnije korištenje tableta pada u vodu.

Multimedija, FM radio, glazba

Tablet posjeduje tvornički Android player, takozvani Google Music. Player je minimalističan i ne nudi neke dodatne opcije. Glazbu je moguće razvrstati na nekoliko načina, po nazivima albuma, izvođača, pjesama, žanru. Osim ovoga nema nikakvih opcija. Ako ćete htjeti koristiti ekvilizator morat ćete instalirati neku drugu aplikaciju, tipa N7Player, PowerAMP, Winamp. Kvaliteta reprodukcije nije odlična, no poslužiti će svrsi. Video se vrti u HD rezoluciji. Uređaj ne posjeduje FM radio.

Fotoaparat i video

MediaPad je opremljen stražnjom kamerom od 3,2 Mpx, no bez bljeskalice i autofokusa, dok je prednja kamera veličine 0,3 MPx. Kamera ne obiluje dodatnim opcijama te osim uobičajenih opcija za podešavanje veličine, kvalitete slike, moguće je samo mijenjati balans bijele boje i odabrati način scene (automatsko ili noć).

Kvaliteta fotografija nije najbolja. Fotografije su pune šuma, i osim ako ne slikate u idealnim uvjetima i nemate mirnu ruku fotografije neće ispasti dobre. No za hitni slučaj da vam treba fotografija nečega tablet će poslužiti.

 

Fotografirano s Huawei MediaPad 7 Lite:

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Tablet donosi sve načine povezivanja, Wi-Fi, 2G/3G, Bluetooth 3.0, DLNA. Najčešće smo koristili Wi-Fi način povezivanja i primijetili smo da je prijam signala nešto lošiji nego na mobilnom uređaju HTC One X, na istome mjestu.

 

Pretraživač koji dolazi uz tablet je Chrome pretraživač koji svoj posao obavlja zadovoljavajuće. Sam pretraživač nudi dovoljno opcija i moguće ga je prilagoditi sebi. U radu do problema dolazi zbog slabijih specifikacija te je nešto sporije otvaranje novih tabova, prebacivanje između njih i slično. Pretraživač se tijekom testa prisilno jednom ugasio.

Osim Chrome pretraživača uz uređaj dolazi i tvornički Android ICS pretraživač koji je bogatiji opcijama, a i pokazao se kao nešto bolji u radu.

Navigacija

Huawei MediaPad 7 Lite je opremljen navigacijom. Dolazi s Google Maps navigacijom za čiji rad je potrebna stalna veza s Internetom. Uređaj bi zbog svoje dijagonale odlično poslužio kao navigacijski uređaj, no zbog svoje baterije to pada u vodu. Nažalost zbog nje nije idealan za korištenje kao navigacija za neko putovanje (jasno, uz korištenje punjača ta je funkcionalnost izvediva).

No, ako se ipak odlučite na to, preporučamo vam neku navigaciju koja ne zahtjeva internetsku vezu za rad tako da dobijete veću autonomiju rada.

Uredski paket

Kingsoft Office je aplikacija koja dolazi uz uređaj. Aplikacija je potpuno besplatna i nudi potpunu funkcionalnost s dokumentima, čak i kreiranje dokumenata. Korištenje aplikacije je iznimno jednostavno i odlično barata dokumentima. Čak i kompleksnim Excell dokumentima. Aplikacija će sasvim zadovoljiti potrebe većine korisnika.

Organizator i alarm

Organizator se nalazi unutar kalendara i jednostavnije zadaće će obavljati dobro, no za svako malo veće korištenje, gdje ćete zahtijevati dodatne opcije morat ćete potražiti alternativu na Play Storeu, recimo Business Calendar.

Kalendar istovremeno prikazuje obveze koje ste unijeli u njega te na jednom dijelu kalendara prikaz po mjesecima po kojima se može skrolati.

Alarm je kao i na svakom Androidu jednostavan i nalazi se unutar sata. Svoju zadaću obavlja odlično i osim ako vam se ne isprazni baterija ili uređaj ugasi iz nepoznatog razloga alarm neće zatajiti. Laganim pritiskom po satu ekran se zatamnjuje i tablet može poslužiti kao noćni sat, no pitanje je bi li baterija izdržala.

Aplikacije i igre

Kako smo već naveli uređaj ne dolazi s velikim brojem aplikacija i osim već nabrojenih nema aplikacije koju bismo posebno izdvojili. No zapravo nema ni potrebe da dolazi prenatrpan aplikacijama kada je Trgovina Play na dohvat prsta sa stotinama tisuća aplikacija.

Kako bi lakše izdvojili aplikacije namijenjene tabletima preporučamo vam aplikaciju pod nazivom "Tablet Market".

Cijena za Huawei MediaPad 7 Lite

Huawei MediaPad 7 Lite se ne može naći u slobodnoj prodaji već je jedino dostupan u HT-ovom Max3 paketu po cijeni od 198 kn.

Cool faktor

Cool je stražnja strana kućišta prekrivena pokrovom od aluminija.

Zaključak

Huawei MediaPad 7 Lite spada u low-end klasu tableta, no i samim time nedostaje mu što bi ga izdvojilo iz gomile. Izdvaja ga jedino cijena, no ona se odnosi na potpisivanje Max3 ugovorne obveze. Kao low-end uređaj je uz sve mane nabrojane u recenziji zadovoljio potrebe i ako ćete ga koristiti za povremeno čitanje mailova, surfanje netom bit će odličan.

 

Plus

+ izrada

+ Android 4.0.3

+ GSM komunikacija

Minus

- baterija

- zastajkivanja i trzanja u radu

- kamera

Konkurencija

Nexus 7

 

Nexus 7 je Googleov tablet iznimnih specifikacija i pristojne cijene. Tablet odlikuje četverojezgreni procesor jačine 1,2 GHz, 1 GB RAM-a, baterija jačine 4325 mAh koja će ponuditi nešto veću autonomiju te posljednja verzija Android sustava, takozvani Jelly Bean verzija 4.2. Mana Nexusa 7 je nedostatak utora za memorijske kartice pa ste time ograničeni samo na internu memoriju.

 

Prestigio MultiPad 8.0 Ultra Duo

 

Prestigio MultiPad ima ekran veći za jedan inč. Osim ove razlike, procesor je također jači i ovdje je dvojezgreni procesor jačine 1,5 GHz. Prestigio još odlikuje kamera od 5 Mpx, HDMI izlaz te zadnja verzija Android sustava.

 

 

 

Komentari

marija

24. siječnja 2015 - 23:15 Prijavi neprimjeren komentar

Imam huawei mob i nikako ne mogu prebaciti podatke na SIM karticu!
pOMOZITE MI
uNAPRIJED HVALA

Miroslav

20. svibnja 2014 - 08:37 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovani,kupio sam univerzalnu tipkovnicu i spojio na tablet i ona ne reagir.Dali je tipkovnica zaključana ili je nešto drugo posrijedi.

hoki

28. veljače 2014 - 16:17 Prijavi neprimjeren komentar

Kupio sam 7'' Keyboard Case For Tablets Pc . Spojim tipkovnicu i nema ništa ni signala na tipkovnici.Da li uopće moguće spojiti tipkovnicu vanjsku na ovaj model tableta .Hvala!

leone

18. veljače 2014 - 21:29 Prijavi neprimjeren komentar

Ne uspijevam koristiti sd karticu pa ni aps na istoj.Pitam se i čudi me čemu onda uopće utor za istu.Možda sam u zabludi ako netko zna odgovor unaprijed zahvaljujem

pero

10. veljače 2014 - 17:33 Prijavi neprimjeren komentar

pozdrav zanima me gdje mogu kupiti punjač za ovaj uredjaj

1 2 3 4 5 6

Odgovori