Testovi mobitela

HUAWEI Ascend G630

Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630 Ascend G630
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 03-2014
Vrsta uređaja Smartphone
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 143 x 71,7 x 7,8
Masa uređaja (g) 160
Operativni sustav Android 4.3 Jelly Bean
Chipset Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200
Procesor Cortex-A7
Frekvencija procesora 1,20 GHz
Broj jezgri procesora 4
Grafički procesor Adreno 302
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 5
Rezolucija ekrana 720 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Pikseli po inču (ppi) 294
Multitouch Da
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 4 GB
RAM memorija 1 GB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2560 x 1920)
Rezolucija prednje kamere 1 megapiksela (1152 x 864)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Rezolucija video snimanja 1280 x 720
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da (4.0)
NFC Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Da
HTML5 Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija GPS, A-GPS
Dodatno Geo-tagging, Emotion Lite UI 2.0
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 35
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Benchmark test Quadrant (bodova) 8421
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 100
Gdje kupiti
Cijena 1.199 kn
Info Tele 2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Velik, a pristupačan
Autor: Ilija Gavrić

Velik HD ekran i baterija velikog kapaciteta glavne su prednosti Ascenda G630

Huawei je predstavio svoja dva nova modela, Ascend G730 i Ascend G630, s kojima želi učvrstiti svoje mjesto na tržištu Android mobitela. Na test nam je došao model G630.

 

Huawei je nedavno za model P7 primio nagradu  „European Consumer Smartphone 2014-2015“ te je na krilima tog uspjeha predstavio dva nova, pristupačna modela, G730 i G630. Oba modela su kombinacija dviju kategorija. Po veličini ekrana spadaju među veće modele, ali su cjenovno znatno povoljniji. Na test smo dobili model s manjim ekranom, G630, a kakav se pokazao prilikom svakodnevnog korištenja pročitajte u nastavku testa.

Sadržaj pakiranja

Uređaj nam je na test došao u bijeloj kutiji s printom uređaja na prednjoj strani. U kutiji se nalazi sami uređaj, punjač, stereo slušalice i USB kabel (dužine 100 cm).

Ergonomija, dizajn i izrada

Huawei Ascend G630 dolazi u dvije boje, u crnoj i bijeloj, a na testu smo imali bijeli model. Po pitanju dizajna, Huawei nije nastavio gdje je stao sa svojim modelima G6 i P7. U odnosu na njih, G630 ima nešto zaobljenije rubove, a imitacija kroma na prednjem rubu razbija monotonost.

 

Na prednjoj strani uređaja dominira 5“ ekran iznad kojeg se smjestio zvučnik, a pored njega senzori i prednja kamera. Skriveno ispod plastike, na desnoj strani uređaja se nalazi LED za obavijesti. Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivne tipke (nazad, home i postavke). Tipke na žalost nemaju pozadinsko osvjetljenje, ali imaju vibracijski odziv. Na desnoj strani uređaja se nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje i tipka za paljenje/gašenje uređaja. Na gornjoj strani se nalazi utor za slušalice, a na dnu uređaja se nalaze utor za USB kabel, mikrofon te mali otvor za skidanje stražnjeg poklopca. Lijeva strana uređaja je ostala bez otvora i tipki.
 

Stražnja strana uređaja je jednostavnog dizajna. Pri vrhu se nalazi kamera, a ispod nje se smjestila LED bljeskalica. U sredini se smjestio Huawei logo dok se pri dnu smjestio otvor zvučnika.

 

Stražnji poklopac je izrađen od tanke plastike, a poklopac pokriva i bočne dijelove uređaja. Kada skinete stražnji poklopac, prvo ćete uočiti veliku bateriju, koja nije izmjenjiva. Pored baterije se nalaze utori za microSD i microSIM karticu.

 

Sami uređaj mjeri dimenzijama 143,3x71,7x7,8 mm i teži 160 grama. Kada to usporedite s većim bratom, P7, vidljive su razlike u dimenzijama i masi uređaja. Osobnog smo mišljenja da je krivac većim dimenzijama lošija iskorištenost prostora iznad i ispod ekrana. Kada primite uređaj u ruku, prvo ćete zamijetiti nešto veću masu uređaja, a zbog nešto većih dimenzija, malo je teže baratati s uređajem samo s jednom rukom. No, zbog zaobljenih rubova, uređaj jako dobro leži u rukama, a stražnja strana nije skliska pa vam uređaj neće „iskliznuti“ iz ruke.

Ekran i tipkovnica

G630 posjeduje ekran dijagonale 5“ i rezolucije 1280x720 piksela (~294 ppi). Po pitanju ekrana nemamo zamjerki. Kutovi gledanja možda nisu na razini najboljih ekrana, ali su i dalje poprilično dobri, kao i prikaz boja. Sami odziv ekrana je jako dobar i ekran jako dobro reagira na dodire.

 

Virtualna tipkovnica je poprilično standardna. Tipke su dosta velike i između njih je manji razmak tako da ćete bez problema moći pisati poruke ili mailove. U postavkama je moguće odabrati čak i visinu tipkovnice pa je moguće povećati same tipke. Ukoliko uključite englesku tipkovnicu, tada su pojedinim slovima pridodani i znakovi kojima se pristupa dugim pritiskom na tu tipku. Također je moguće birati između qwertz tipkovnice ili „telefonske“ tipkovnice, gdje su brojevima 1-9 dodijeljeni znakovi i slova.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Huawei Ascend G630 dolazi s Android verzijom 4.3 i Emotion UI 2.0 Lite operativnim sučeljem od Huaweija koje ste mogli upoznati na prijašnjim modelima poput modela G6. Za razliku od drugih proizvođača, Huawei je sa svojim sučeljem napravio malo veću razliku.
 

Tako ovaj uređaj ne posjeduje App Drawer (ladicu sa svim aplikacijama), što je bilo poprilično standardno za sve Android uređaje već se malo oslanja na iPhone. Tako su sve aplikacije na početnim ekranima. Sve aplikacije je moguće premještati po početnim ekranima ili ih grupirati u mape, no ne postoji mogućnost automatskog sortiranja aplikacija.

 

Ono što je i dalje karakteristično za Android su  početni zasloni na koje je moguće stavljati aplikacije ili widgete, a njih nalazimo i kod ovog uređaja. Tako je moguće postaviti do maksimalnih 9 ekrana te odabrati koji će od njih biti početni. Huawei nudi i mogućnost odabira jednog od 6 načina prijelaza između pojedinih ekrana, a te efekte je moguće i isključiti.

Pošto se radi o Android uređaju, poznato je da on nudi mnoštvo mogućnosti prilagodbe. Tako, ukoliko vam se ne sviđa Huaweijevo sučelje ili želite klasični App Drawer, u Play trgovini možete skinuti neki od alternativnih Launchera, poput Nova Launchera.

 

Traka s obavijestima standardna je za Android te nudi 9 prečaca za postavke, a njih možete mijenjati, kao i njihov raspored.
 

Zaslon zaključavanja nudi dvije opcije. U jednoj opciji postoji klizač koji micanjem lijevo pokreće kameru, a desno otključava uređaj.  U drugoj opciji postoji više prečaca. Tako se pomicanjem „lokota“ prema gore pokreće kamera, prema lijevo ulazi u telefon, prema lijevo u poruke, a prema dolje se otključava mobitel. Ovi načini zaključanog zaslona ovise o odabranoj temi, no u postavkama je moguće kombinirati pojedine dijelove tema. Također, promjenom pojedine teme mijenja se i izgled samih ikona na zaslonu.

 

Pored „normalnog“ načina rada, Huawei nudi još mogućnost koju naziva „jednostavan način“. Ovaj način rada nudi tri početna ekrana s velikim ikonama za osnovne funkcije mobitela, na prvi pogled pomalo podsjeća na Windows Phone uređaje, a trebamo napomenuti da su u ovom načinu rada slova veća. Kod jednostavnog načina, zaslon zaključavanja je drugačiji utoliko što je ikona klizača drugačija i može se micati samo lijevo-desno. Ovaj način rada je namijenjen djeci i starijoj populaciji kojima žele malo jednostavniji način korištenja pametnog mobitela.

 

Tijekom testa, uređaj se pokazao dosta dobar i odrađivao je svakodnevne zadatke bez problema. No, prilikom nešto intenzivnijeg i dužeg korištenje primjetan je mali lag, tj. trzanje. Pošto i neki drugi uređaji koje smo testirali posjeduju iste/slične karakteristike, poneki mali lag bismo mogli pripisati samom sučelju.
 

Brzina paljenja uređaja iznosi 35 sekundi do pronalaska signala.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Aplikacija telefon je zadužena za telefoniranje, a prilikom njenog pokretanja prikazuje se popis zadnjih poziva te numerička tipkovnica. Ispod samih tipki se nalazi tipka za imenik te tipka za postavke (propušteni pozivi, brisanje zapisnika poziva, postavke). Aplikacija telefon posjeduje „pametno biranje“ što olakšava pozivanje kontakata, tj. nema potrebe ulaziti u imenik kako bi nazvali određeni kontakt.
 

Imenik, tj. Osobe je standardan za Android uređaje i nudi mogućnost prikaza svih kontakata, favorita ili pregled kontakata po grupama. Svakom kontaktu je moguće dodati fotografiju ili posebnu melodiju, a kontakte je moguće sinkronizirati i s Gmailom ili Facebookom.

 

Prilikom testa nismo imali nikakvih problema sa signalom i pozivima. Sugovornik nas je dobro čuo, kao i mi njega. Bilo da smo razgovor obavljali preko slušalice ili spikerfona, nismo primijetili distorzije, a zvuk je bio dovoljno glasan.

 

Po pitanju društvenih mreža, Ascend G630 dolazi s predinstaliranim aplikacijama za Twitter i Facebook. No, ukoliko vam se predinstalirane aplikacije ne sviđaju, u Play trgovini možete naći i druge aplikacije za društvene mreže.

E-mail i poruke

G630 dolazi s predinstalirane 2 e-mail aplikacije, s Gmail i e-mail aplikacijom. U prijašnjim verzijama je Gmail bio namijenjen samo za Gmail, dok se za Yahoo ili Outlook ili slično trebala koristiti druga aplikacija ili skidati aplikaciju s Play Trgovine. No, u novom izdanju Gmail aplikacije moguće je dodati i neki drugi račun, poput Yahoo, Outlook ili Hotmail te je moguće podesiti učestalost sinkronizacije i još poneku postavku.
 

Prelazak između računa u ovoj aplikaciji je brz i jednostavan. Samo je potrebno stisnuti na ikonu (tri paralelne crte pri vrhu ekrana) te odabrati koji korisnički račun želite vidjeti.

 

Aplikacija za SMS poruke je standardna i sortira sve poruke kao razgovore s pojedinim kontaktom te ih sortira kronološki. Kada pregledavate poruke nekog kontakta, prvi vrhu ekrana je tipka za direktno pozivanje tog kontakta.

Procesor, memorija

Huawei Ascend G630 dolazi s četverojezgrenim Qualcommovim Snapdragon procesorom radnog takta 1,2 GHz i 1 GB RAM-a. Ova kombinacija nam je poznata od drugih proizvođača te radi dosta dobro.

 

Ovaj uređaj posjeduje i 4 GB interne memorije od čega je korisniku dostupno oko 1,6 GB. Nije puno, ali zato uređaj posjeduje utor za microSD memorijske kartice, čime ćete brzo i jeftino povećati prostor za spremanje fotografija, muzike i ostalog.

Benchmark test

Kao i svi uređaji koje testiramo, tako je i G630 bio podvrgnut Benchmark testovima.
 

S Quadrant Standard aplikacijom smo postigli 8421 bod, što je nešto manje od G6 (koji posjeduje iste karakteristike). S Vellamo aplikacijom na metal testu smo ostvarili 573 boda (G6 je dobio 696 bodova), dok smo s AnTuTu aplikacijom ostvarili 15.491 bod, što je opet nešto manje od bratskog modela G6.

Baterija i trajanje

Ascend G630 posjeduje neizmjenjivu bateriju kapaciteta 2000 mAh, što se ne čini puno s obzirom na dijagonalu ekrana. No, s baterijom smo iznimno zadovoljni. Tijekom testa nam je baterija trajala oko jedan i pol dan. Tijekom testa smo imali stalnu konekciju na Internet, sinkronizaciju dvaju mail računa, obavili nekoliko razgovora, dopisivali se putem Vibera/Whats Appa, surfali netom i malo fotografirali, a osvijetljenost nam je bila na 80%.

Multimedija, FM radio, glazba

Galerija fotografija nudi prikaz svih fotografija na vašem uređaju ili memorijskoj kartici. Fotografije je moguće pregledavati po albumu, vremenu, lokaciji ili osobama. Iz galerije je moguće direktno pokrenuti fotoaparat, a sama galerija radi dosta brzo i bez problema otvara sve fotografije na mobitelu. Kada se pregledava fotografija pojedinačno, u samoj galeriji ju je moguće i dodatno urediti, tj. postaviti neki stil, rotirati, zrcaliti, promijeniti ekspoziciju ili dodati okvir.

 

Za slušanje glazbe je zadužena aplikacija Play glazba, tj. Google aplikacija koju je moguće povezati s vašim mail računom te je moguće kupovati pjesme. Moguće je kupovati i domaće i strane pjesme. No, isto tako je pomoću nje moguće slušati i glazbu koju imate na samom uređaju. Pjesme je moguće razvrstati po žanrovima, izvođaču, albumima ili prikazati sve pjesme.
 

Ukoliko vam se ne sviđa Play glazba ili želite zasebni audio player, u Play trgovini ćete naći puno alternativa. Preporučili bi VLC player jer omogućava i pregledavanje video zapisa, što će vam dobro doći s obzirom da G630 dolazi bez predinstaliranog video playera, što nas je začudilo.
 

Ascend G630 posjeduje i FM radio koji radi jedino s priključenim slušalicama.

Fotoaparat i video

Huawei Ascend G630 posjeduje 8-megapikselnu kameru s LED bljeskalicom i 1-megapikselnu prednju kameru. Samo sučelje kamere je poprilično jednostavno. Na lijevoj strani se nalazi ikona za promjenu kamere, ikona za bljeskalicu (automatski, uključena, isključena) te ikona za postavke. U prvom izborniku postavki se odabire način rada (normalno, pametno, HDR, panorama) te je moguće odabrati efekt dok je u dodatnim postavkama moguće još podesiti: dodir za snimanje, GPS oznake, veličinu fotografije (8M, 5M, 3,2M, 0,9M i 0,3M), timer te gdje se spremaju fotografije (interna memorija ili SD kartica). Na desnoj strani se nalazi klizač za odabir između fotografiranja i snimanja video zapisa te tipka za „okidač“ ispod koje se nalazi mala ikona zadnje fotografije koja vodi u galeriju. Postavke video snimanja su znatno manje te je moguće uključiti/isključiti bljeskalicu, GPS poziciju i odabrati kvalitetu videa (HD 720p, VGA, QVGA, MMS), a prednja kamera također snima video u istim rezolucijama. Također, prednja kamera može snimati fotografije veličine 0,9M i 0,3M te je moguće odabrati poneki efekt.
 

Sama kamera se pokreće iz zaslona zaključavanja pomicanjem slidera ili pritiskom na ikonu, a sama kamera je spremna za fotografiranje za 1,5 sekundu.

 

Premda glavna kamera ima 8 megapiksela, imamo osjećaj da je Huawei ovdje malo ipak šparao.  Kvaliteta fotografija po dnevnom svjetlu je dobra, ali bismo ipak očekivali kvalitetnije i oštrije fotografije. Autofokus dosta brzo „lovi“ objekt, ali imamo osjećaj da je fokus dosta usmjeren samo na jednu točku tako da je samo fokusirani dio oštar dok je ostatak fotografije ponekad mutan. Po pitanju boja imamo dojam da su one malo isprane. Kamera se malo muči i u uvjetima slabog osvjetljenja te slike ispadaju mutne i van fokusa, a sama bljeskalica je po pitanju jačine u rangu konkurencije.
 

Što se snimanja videa tiče, čak i prilikom snimanja videa u HD rezoluciji nismo primijetili štekanje, ali su problemi isti kao i kod fotografiranja, tj. video u slabim uvjetima osvjetljenja zna biti van fokusa.

 

Fotografirano s Huawei Ascend G630:

 

Za fotografije u originalnoj veličini kliknite na link:

http://1drv.ms/1x15TQ1  

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1418221343.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1418221374.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1418221394.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Kao što je to već postalo standard, uređaj posjeduje Wi-Fi i Bluetooth, a pozitivno smo se iznenadili što ima i NFC, s obzirom na cijenu uređaja. No Huawei je odlučio uštedjeti na drugom mjestu tako da ovaj uređaj ne posjeduje podršku za LTE već samo HSPA.

 

Po pitanju internetskog preglednika, uređaj dolazi s dvije aplikacije, Chrome i Preglednik. Obje aplikacije rade dosta dobro, premda nam je na testu Chrome radio nešto brže. No treba napomenuti da aplikacija „Preglednik“ ima opciju text-reflow i radi dosta dobro. Oba internetska preglednika nude mogućnost rada u više tabova.

Navigacija

G630 dolazi s predinstaliranom aplikacijom Google Maps koja u zadnjoj verziji, pored tekstualnih uputa i pregledavanja karte, nudi i glasovno navođenje. Za korištenje je potrebna konekcija na Internet. Kada uključite GPS mobitel će dosta brzo pronaći vašu trenutnu lokaciju. Zbog velikog ekrana, mobitel je moguće bez problema koristiti kao navigaciju.

Uredski paket

Ovaj model ne dolazi s predinstaliranim aplikacijama za pregledavanje ili pisanje Office dokumenata. Ukoliko vam je to potrebno, u Play trgovini možete pronaći besplatne aplikacije za pregledavanje ili uređivanje dokumenata.
 

Na uređaju ćete naći aplikaciju Bilješke, koja je krajnje jednostavna za korištenje i može poslužiti za brzo zapisivanje bilješki.

Organizator i alarm

Organizator je riješen pomoću Kalendara. A sami kalendar je standardan za Android uređaje te ga je moguće pregledavati po godini, mjesecu, tjednu, danu ili obavezi. Kalendar je moguće sinkronizirati s Gmail kalendarom, a prilikom unosa novog događaja je moguće odabrati naziv, mjesto te način ponavljanja (jednokratno, dnevno, tjedno, mjesečno, godišnje).

 

Također, i aplikacija Sat je poprilično standardna. Nudi 4 taba: alarm, svjetski sat, štopericu i mjerač vremena. Moguće je podesiti više alarma i odabrati vrijeme i dane ponavljanja tog alarma te je za svaki moguće odabrati melodiju zvona i glasnoću.

Aplikacije i igre

Pored čitavog seta Google aplikacija (Chrome, Google +, Gmail, Maps, Hangouts, Disk, Play trgovina, Youtube) te ranije spomenutih aplikacija za društvene mreže, Huawei je instalirao još poneku aplikaciju. Tako ćete na uređaju pronaći „Upravitelj datoteka“ tj. aplikaciju za pregledavanje svih mapa i datoteka na internoj memoriji i na memorijskoj kartici. A više pažnje je posvećeno igricama te ćete tako naći 4 demo verzije Gameloftovih igrica predinstalliranih na sami uređaj. To su Danger Dash, Kingdom & Lords, Little big city i Wonder Zoo.
 

Sve igrice rade dosta dobro i bez štekanja.
 

Ukoliko želite neke dodatne aplikacije ili igrice, u Play Trgovni imate veliki izbor besplatnih aplikacija, ali i onih koje se plaćaju.

Cijena za Huawei Ascend G630

Cijena Huaweija Ascend G630 iznosi 1.199 kn (prosinac 2014.). U Tele2 tarifama cijena uređaja je 199 kuna ukoliko se odlučite na kupnju preko Tele2 webshopa dok je na prodajnom mjestu cijena uređaja 299 kuna.

Cool faktor

Cool nam je bijela boja kućišta, uz kromirani obrub na boku kućišta.

Zaključak testa

Nakon uspjeha s prijašnjim modelima, bilo onim jeftinijim, bilo skupljim, Huawei je učvrstio svoje mjesto na tržištu. Model Ascend G630 je dokaz da se dobar mobitel može ponuditi i po povoljnijoj cijeni i to uz samo poneki ustupak. Huawei je malo ušparao na kameri, a moramo napomenuti da kapacitivne tipke nemaju osvjetljenje, što nije baš najspretnije rješenje. No, s druge strane, izostanak podrške za LTE će malo kome smetati, a ugradnja velikog ekrana HD rezolucije i jake baterije su svakako plus, zaključujemo naš review / recenziju.
 

Huawei Ascend G630 je, bar po našem mišljenju, trenutno jedan od boljih omjera uloženog i dobivenog ukoliko vam kamera nije jedan od važnijih elemenata na mobitelu već želite mobitel s dobrim ekranom i baterijom.

 

 

Plus

+ cijena

+ ekran

 

Minus

- kamera

- kapacitivne tipke bez pozadinskog osvjetljenja

Konkurencija - HTC One mini 2

HTC One mini 2 ima nešto manji ekran (4,7“) uz istu rezoluciju procesor na istom taktu i istu količinu RAM-a. One mini 2 nudi više interne memorije, aluminijsko kućište, bolju kameru te je nešto „kraći“ i lakši, ali malo deblji. Cijena je na strani G630.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1418221410.jpg

Konkurencija - Nokia Lumia 630

Premda je Nokia Lumia 630 bazirana na drugom operativnom sustavu (Windows Phone), zbog identične cijene ga možemo smatrati konkurencijom Ascendu G630. Lumia je nešto manja i lakša, ali ima manji ekran (4,5“ i 850x480 piksela), kameru s manje megapiksela i bez bljeskalice. Lumia ima duplo više interne memorije, ali duplo manje RAM-a. Bez obzira na manje RAM-a, Windows Phone je bolje optimiziran.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1418221437.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori