Testovi mobitela

HUAWEI U8150 IDEOS

U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS U8150 IDEOS
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 104 x 55 x 14
Masa uređaja (g) 102
Operativni sustav Android 2.2 Froyo
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Vrijeme razgovora 2G (h) 5
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Bonbon


097/0266266
http://www.bonbon.com.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Apsolutni best buy pametni telefon
Autor: Krunoslav Ćosić

Ideos je pametni telefon koji se može dobiti za samo 900 kuna. Radi se o Androidu s verzijom Froyo.

Huawei Ideos U8150 spada u srednju smartphone klasu sudeći po njegovim karakteristikama, iako se cijenom spušta u niži rang (super za korisnike). Smartphone ispod 1000 kuna nismo do sada imali na hrvatskom tržištu, a za 900 kuna (u trenutku testiranja, u travnju 2011. godine) dobije se vrlo zanimljivi Android uređaj, solidne snage procesora i količine RAM memorije te opreme u pakiranju. Vrijeme povoljnijih pametnih telefona je došlo, bitno je da je psihološka cijena od 1000 kuna probijena.

 

Ukoliko se do sada niste susreli s brandom Huawei što se tiče područja mobilnih telefona, podsjećamo vas kako je Huawei na našem tržištu prisutan kroz USB stickove za prijenos podataka. Radi se o kineskom proizvođaču koji je poznat i po proizvodnji telekomunikacijske opreme kojom se koriste i hrvatski mobilni operateri.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784594.JPG

Sadržaj pakiranja

U kutiji srednje veličine, na kojoj dominira bijela boja, dobije se dosta toga, više nego kod mnogih drugih proizvođača mobitela: osim standardnog punjača koji se istovremeno koristi i kao USB kabel, tu su slušalice s 3,5 mm jackom, microSD kartica kapaciteta 2 GB, kratke upute na hrvatskom jeziku te dodatak koji će vas zasigurno razveseliti, a to su dvije dodatne stražnje maske. Tako se u kutiji nalaze čak tri različita poklopca kućišta – plavi, žuti i crni. Odlična stvar, jer time svaki dan možete „mijenjati kožu“ svojem mobitelu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784666.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

S obzirom na relativno male dimenzije, masu i zakrivljenost uređaja, Ideos dobro leži u ruci, ugodan je pri telefoniranju i pri pisanju poruka. Jasno, cijelo je kućište izrađeno od plastike, ali nema nikakvog škripanja pri korištenju. Ugodnijem korištenju pripomažu i dodatne tipke – naime, ispod ekrana se nalaze četiri touch tipke, ispod njih još nekoliko pravih, hardverskih tipki. Osim tipki za pozivanje/kraj poziva tu je i peterosmjerna tipka koja omogućuje kretanje u četiri smjera te potvrdu. Ovo nam se naročito sviđa jer većina današnjih mobitela nema navigacijske tipke ukoliko prilikom tipkanja teksta želite nešto promijeniti. I onda se mora doslovce pogađati prstom na mjesto gdje želite postaviti kursor. Upravo ova spomenuta peterosmjerna, okrugla tipka čini mobitel ljepšim u dizajnerskom smislu, a prsten oko tipke u boji kroma ističe dizajn. Korištenje mobitela u džepu je ugodno jer nema oštrih kutova, a zaobljenost upravo dobro dođe u ovakvim situacijama. Stražnjom stranom dominiraju samo leća kamere te dvije rupice kroz koje dolazi zvuk zvučnika.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784697.JPG

Ekran i tipkovnica

Sudeći po dijagonali od 2,8 inča, Ideos ne spada u mobitele s ogromnim ekranima tako da će u njemu uživati korisnici koji žele manji pametni telefon, koji im neće biti težak za nositi, a pružit će im sve kao i puno veći pametni telefoni. Što se tiče čitljivosti, rezolucija ekrana od 240x320 piksela je sasvim solidna jer su dimenzije ekrana manje pa je i gustoća piksela veća. Ekran je kapacitivne tehnologije, solidno vidljiv i na suncu. Pisanje po virtualnoj tipkovnici je moguće i u položenom položaju, kada su virtualne tipke ipak nešto veće, a dok je mobitel u okomitom položaju tipke su dosta stisnute. Ali, pisanje je i dalje moguće, a na ekranu se nalaze sve bitne tipke (istovremeno se prikazuju i točka i zarez, što kod nekih konkurenata nije slučaj, nego se prikazuje samo točka, dok se za zarez mora ići u dodatni korak). Osim QWERTY virtualne tipkovnice, na izbor se nudi i klasična s 12 tipki te CooTek T+ tipkovnica koja je vrlo zanimljiva i praktična jer se na istoj tipki nalaze po dva slova. Jasno, za ono drugo slovo potrebno je tipku pritisnuti dva puta. Rotacija uz pomoć akcelerometra između horizontalnog i okomitog položaja tipkovnice traje oko dvije sekunde, što je presporo, moglo bi to malo i brže.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784734.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Ideos donosi pretposljednju verziju Android operativnog sustava 2.2 Froyo tako da ćete s njime dobiti sve bitne novitete koji su nedostajali mobitelima s 2.1 verzijom. Što se tiče sučelja, dobit ćete sve ono što dolazi uz Android, a jedinu sporost smo primijetili kod korištenja Live wallpapera. U tom slučaju se pri mijenjanju početnih ekrana slika na ekranu svaki put osvježava, znači nije fluidna. Mobitel nema hrvatski izbornik, ali zanimljivo je da ima srpski jezik.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784765.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kontakti i tipkovnica za pozivanje su povezani tabovima na vrhu. Ukoliko vam se s Gmaila povuku svi telefonski brojevi i sve e-mail adrese, možete u opcijama imenika postaviti da se prikazuju samo kontakti s brojevima, kako vam ne bi smetali pri pretraživanju imenika. Što se tiče pozivanja, tipke s brojevima su solidno velike tako da nema pogrešaka pri tipkanju dok hodate. U mobitelu se nalaze klijenti za Facebook i Twitter, a naravno s Android marketa si možete skinuti i neke aplikacije kao što je Seesmic koji omogućuje da na jednom mjestu imate oba društvena servisa.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784791.JPG

E-mail i poruke

Ideos ima Gmail, ali i Push mail, tako da se može postaviti i neki korporativni e-mail klijent na mobitel te tako biti non-stop online. Poruke su standardne tako da se komunikacija prikazuje u chat modu što znači da nema klasičnih Inbox i Sent mapa, što je puno praktičnije. Ipak, nema mogućnosti otvaranja novih mapa, kao niti na drugim Android mobitelima, a to je nešto što bismo obavezno preporučili Googleu za uvrstiti u sljedeću verziju OS-a.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784874.JPG

Procesor, memorija

U mobitelu se nalazi ARM 11 procesor snage 528 MHz tako da je snaga prosječna, ali ne osjeća se zapinjanje niti sporost u radu. Malo smo istraživali te smo došli do informacije kako Ideos radi na frekvenciji od 480 MHz, maksimalna frekvencija na kojoj može raditi je 600 MHz. 256 MB RAM i 512 MB ROM memorije su i više nego dovoljni, naročito ako uzmemo u obzir klasu kojoj mobitel pripada. Ovo je apsolutni best buy. Uz telefon, koji inače ima 200 MB interne memorije, dobije se memorijska kartica kapaciteta 2 GB, a maksimalno su podržane kartice do 32 GB.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784826.JPG

Baterija i trajanje

Kapacitet baterije je 1200 mAh što će u praksi donijeti nešto više od 2 dana trajanja. Pri tome mislimo na pola sata razgovora dnevno, nešto SMS poruka, pola sata surfanja i korištenje e-mail klijenta samo na zahtjev, ne u Push modu. Mobitel je bio na 3G mreži, a korištenje 2G mreže dodatno će produžiti bateriju za gotovo još jedan dan.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784919.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Standardno, sučelje za multimediju (fotografije, glazba) nije zadnji krik mode, to je nešto što bi trebalo uljepšati na svim Android mobitelima. Ideos ima FM radio s RDS-om, a korištenje je moguće samo uz priložene slušalice koje su solidne kvalitete izrade i solidnog zvuka.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784949.JPG

Fotoaparat i video

Fotoaparat je 3-megapikselni i ne nudi previše opcija. Osim promjene rezolucije tu je još i digitalni zum (dostupan samo preko ekrana osjetljivog na dodir, ne i tipkama za glasnoću), geolokacija (informacija o geografskoj lokaciji na kojoj je fotografija snimljena) te mijenjanje balansa bijele boje. Moguće je i snimanje video zapisa, a maksimalna rezolucija je CIF. S obzirom da fotoaparat nema automatsko fokusiranje, fotografije s male blizine su lošije kvalitete i nisu najoštrije. Fotografije na otvorenom nisu baš previše kvalitetne, a moguće ih je odmah podijeliti na društvenim mrežama, poslati e-mailom, uploadati na Picasu ili pak poslati bluetoothom. S obzirom da ekran nema multitouch, u tom se slučaju zumiranje fotografija ne može obaviti pomoću dva prsta nego samo pritiskom na plus i minus, koji se pojave nakon pritiska prsta na ekran. Što se tiče video zapisa, pri snimanju je najbolje ne pomjerati mobitel jer se video zapis dosta u tom slučaju rasteže i gubi na oštrini. Čini nam se kako je fotoaparat najslabija točka ovog mobitela.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302784997.JPG

Testne fotografije

 

 

 

 

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785031.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Osim bluetootha verzije 2.1 s A2DP i wirelessa b/g/n, Ideos ima i mogućnost postavljanja kao Hot spota, tako da se na njega jednostavno mogu spojiti bilo kakvi drugi uređaji s wirelessom, a s kojima se želi surfati. Na primjer, nalazite se na autocesti i morate se putem laptopa spojiti na Internet. Jednostavno na mobitelu uključite Hot spot, odaberete sigurnost (otvoreni tip ili pak WPA2 sa šifrom) i spojite laptop na Ideos. S obzirom da ovaj mobitel ima 2.2 verziju OS-a, to znači bi se pri surfanju Internetom putem mobitela na ekranu trebao prikazati i flash sadržaj. Međutim, za sada na Marketu ne postoji podrška za Adobe flash 10.2 tako da se flash sadržaji ne mogu pregledavati prilikom surfanja Internetom.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785056.JPG

Navigacija

Mobitel ima GPS i A-GPS što znači da može koristiti informacije dostupne od satelita ili pak informacije koje se dobiju od baznih postaja na koje je mobitel spojen. Tu je i Google Maps tako da ćete moći koristiti i navigiranje, ali bez glasovnih uputa. Naravno, podržani su servisi pretraživanja točaka od interesa.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785099.JPG

Uredski paket

U mobitelu dolazi aplikacija Documents To Go s kojom je moguće pregledavanje Microsoftovih Worda i Excela, Powerpointa i Adobe PDF-a, a za editiranje dokumenata potrebno je kupiti dodatnu aplikaciju. Ali, kako kupnja još uvijek nije moguća u Hrvatskoj, tako da ćete za editiranje dokumenata morati potražiti neku drugu aplikaciju s Android Marketa. Aplikacije potražite na cafe.mobil.hr.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785199.JPG

Organizator i alarm

Na izbor se nudi Googleov i korporativni kalendar. Googleov kalendar je vrlo koristan tako da ćete biti sigurni s podacima koje unosite u mobitel, jer se sve sinkronizira s Googleom. Naravno, za ovo vam je potreban e-mail na Gmailu te veza na Internet, inače ništa od korištenja kalendara. Eventualno se možete koristiti nekom od aplikacija s Marketa.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785143.JPG

Aplikacije i igre

Uz mobitel ćete dobiti vrlo malo aplikacija i to je u skladu s korištenjem ovog mobitela koji je zamišljen kao platforma, a aplikacije skidate s Marketa. Osim Googleovih servisa (YouTube, Talk, Maps, Latitude…) mobitel nudi Notepad, Documents To Go te gotovo ništa više. Nema niti jedne igre, ali zato su tu tisuće aplikacija na Marketu. Ne zaboravite na trošak prijenosa podataka.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785242.JPG

Benchmark

Mobitel smo probali testirati s Quadrant benchmarkom, ali benchmark se nije mogao izvrtjeti jer nije postojala puna podrška za ovaj model telefona.

Cijena

Ovo je apsolutni best buy, 900 kuna za Android mobitel je zaista sitniš“ ako pogledamo ponudu drugih mobitela na tržištu koji su dostupni tek od 1500 kuna. S obzirom da smo testirali mobitel iz bonbon ponude napominjemo kako je mobitel zaključan na bonbon mrežu.

http://imgu.mobil.hr/testovi/1302785274.JPG

Cool faktor

Osim što nekome može biti cool što ima Android mobitel, jer danas sve više ljudi posjeduje neki od Android mobitela, cool faktor su svakako dodatne maske kojima se mobitel može dodatno personalizirati. Ako svaki dan mijenjate masku, to znači da svaki četvrti dan nosite isti mobitel. A to rijetko tko ima. Sviđa nam se i okrugla tipka ispod ekrana, s kromiranom bojom ruba tipke.

Zaključak

Drago nam je što se na tržištu može, bez potpisivanja ugovora na dvije godine, dobiti pametni telefon za manje od 1000 kuna. U slučaju Ideosa radi se o samo 900 kuna (cijena u travnju 2011. godine), a za taj ćete iznos dobiti smartphone solidne snage. Jasno, ako vam je 2 GB memorije premalo, cijene memorijskih kartica su niske tako da i uz ulaganje u karticu većeg kapaciteta za manje od 1000 kuna dobijete solidan mobitel.

 

Iako rezolucija ekrana nije velika, pikseli nisu preveliki upravo zbog manje dijagonale, tako da se rezolucija ne ističe previše, kao kod nekih drugih proizvođača koji imaju ekrane veće dijagonale, ali koriste istu rezoluciju ekrana.

 

 

Plus

+ cijena

+ dodatne maske

+ rezolucija ekrana, u odnosu na dijagonalu

 

Minus

- fotoaparat

- brzina reagiranja akcelerometra

- Live wallpaper

Konkurencija

Samsung I5500 Galaxy 5


Iste su im dijagonala i rezolucija ekrana, ali Samsung je daleko skuplji. Galaxy 5 ima 2 megapikselni fotoaparat, 2.1 verziju OS-a (najavljuje se nadogradnja na 2.2), nešto jači procesor na 600 MHz.

 

LG P350 Optimus ME


Optimus ME je nešto veće mase (130 grama), ima isti ekran kao i Ideos, nešto manje memorije (140 MB), sporiji HSDPA (do 3,6 Mb/s), 2.2 Froyo. Video kamera je bolja kod LG-ja (VGA rezolucije). LG je i skuplji u odnosu na Huawei.

 

 

 

Komentari

scorpy

08. ožujka 2016 - 11:56 Prijavi neprimjeren komentar

Da li ima jednostavnu mogućnost brzog biranja?

nada

11. studenog 2012 - 12:15 Prijavi neprimjeren komentar

zaboravio je napisati da nema hrvatskog jezika, ali ti nudi srpski na ćililici, i ostale, kupljen legalno u HT-u u Zagrebu i za hrvatske kune

DARKO

15. lipnja 2012 - 13:28 Prijavi neprimjeren komentar

poštvani,imam IDEOS bio sam na bonbonu i sad sam u Tele2. trebam postavke za MMS i GPRS za tele2 mislim pomoč kako ih podesiti. Molim Vas da mi odgovorite i pošaljete kako da stavim nove postavke (huawei u8150-d).
Unaprijed vam se zahvaljujem.

iva

22. svibnja 2011 - 20:00 Prijavi neprimjeren komentar

'' I onda se mora doslovce pogađati prstom na mjesto gdje želite postaviti kursor.''
bash zato i postoje olovchice, nokti i sl! a ne tipka koja čini mob 2 cm vechim bez potrebe (umjesto da je ekran za 0.2 incha vechi)

Sljaka

18. travnja 2011 - 16:44 Prijavi neprimjeren komentar

"Korištenje mobitela u džepu je ugodno jer nema oštrih kutova"...

A kako se to koristi mobitel u džepu !?

Odgovori