Testovi mobitela

HUAWEI U8650

U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650 U8650
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 116,3 x 60,5 x 11,9
Masa uređaja (g) 120
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Ne
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1400
Vrijeme razgovora 2G (h) 8,3
Vrijeme čekanja 2G (h) 400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 545 kn
Info Tele 2


095/ 1000 444
http://www.tele2.hr
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Android za šaku kuna
Autor: Dejan Pavlović

Želite li jeftin pametni telefon bez ugovorne obaveze, Huawei U8650 je trenutni i apsolutni best-buy. Za 695 kuna dobit ćete solidan Android pametni telefon, s većinom funkcija koje imaju današnji pametni telefoni

Huawei je kineski proizvođač telekomunikacijske opreme koji zauzima sve veći kolač telekom tržišta. Uglavnom zbog toga što je na svojem domaćem tržištu itekako zastupljen. Svoju ponudu obogaćuje raznim modelima mobitela koji barem prema specifikacijama spadaju u niži rang, a obzirom da specifikacije diktiraju i cijenu, ona je također iznimno niska.

Predstavljamo Huawei U8650, Android mobitel koji za vrlo malo novca nudi puno toga, daleko više od konkurencije. S razlogom bismo Huawei U8650 mogli proglasiti trenutnim best-buy pametnim telefonom na tržištu.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331250475.JPG

Sadržaj pakiranja

S mobitelom dolazi standardna oprema. Dakle, radi se o punjaču s USB kabelom koji ujedno služi i za sinkronizaciju podataka. U paketu su i slušalice prosječne kvalitete.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331250527.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Kao što smo napomenuli, U8650 je uređaj nižeg ranga, pa ga kao takvog kroz ovaj tekst i promatramo. Bez obzira na njegovu nižu cijenu moramo istaknuti da je riječ o uređaju koji je odlično izrađen. Sve je čvrsto i bez i najmanjih znakova pucketanja ili brige da će se nešto oštetiti prilikom normalne uporabe.

 

Cijela stražnja strana uređaja je poklopac od tvrde plastike koja ima glossy efekt i izuzetno je ugodna za korištenje. Obzirom da je površina pomalo matirana ne dolazi do bojazni da će mobitel iskliznuti iz ruku što je svakako pozitivna stvar.

 

Negativna strana poklopca je to što se na njegovom vrhu nalazi "prozorčić" koji štiti kameru, a on je čak i izbočen te se bojimo da će se tijekom uporabe izgrebati, pa samim time i umanjiti kvalitetu fotografija koje se snimaju.Skidanjem poklopca dolazimo do baterije i utora za micro SD i SIM karticu.

 

Na prednjoj strani uređaja je i 3,5 inčni ekran ispod kojeg se nalaze standardne kapacitivne Android tipke – početni ekran, izbornik, povratak i pretraživanje. Na gornjoj strani uređaja je zvučnik dok je na donjoj micro USB utor za punjenje i sinkronizaciju. Lijevo su tipke za glasnoću, a desna strana je prazna.

 

Kao estetski detalj mobitela svakako bi istaknuli i imitaciju kromiranog obruba koja prolazi oko cijelog uređaja sa zadebljanjima na vrhu i dnu. Ovo zadebljanje na dnu je posebno stilizirano jer daje mobitelu zaobljene konture . Osim estetskog izgleda ta zaobljena stepenica na dnu je svakako i korisna jer tu korisnici mogu primati mobitel, posebno dok ga drže u horizontalnoj orijentaciji. Nešto slično je Motorola napravila sa svojim Windows 6.1 pametnim telefonom – Motorola A3100.

 

Sve u svemu, ovih par estetskih detalja daju mobitelu nimalo "jeftini" izgled što ga svakako čini atraktivnim.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331250576.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Uređaj dolazi s Androidom 2.3.3 uz nekoliko dodataka koje je Huawei pripremio na radost korisnika.


Najveća promjena je svakako početni ekran koji je u potpunosti prilagođen od strane Huaweija.

Početni ekran se sastoji od maksimalno sedam početnih panela. Paneli se skrolaju lijevo, odnosno desno, a svakako je zanimljiva mogućnost podešavanja animacija koje se prikazuju prilikom skrolanja. U opcijama početnog ekrana je tako moguće odabrati čak do 7 animacija, a naš je favorit ipak klasični način "slidanja" koji je i najbolje, odnosno najbrže radio. Postavili smo efekt Knjiga i ekrani su se „listali“ kao stranice knjige.

 

Osim načina prikaza slidanja također je moguće odabrati i skin početnog ekrana, kao i set ikona. Skinovi, odnosno ikone se skidaju s Marketa (Play Store), ali tijekom testiranja nažalost nije bio dostupan niti jedan dodatak, pa smo se morali zadovoljiti s tvorničkim postavkama.

 

U donjem dijelu početnog ekrana nalazi se traka s ikonama. Krajnje lijeva i desna su statične ikone za popis svih programa odnosno ikona za mali prikaz svih početnih ekrana (nešto slično kao HTC Sense što se dobije nakon „štipanja“ nekog od panela).

 

Od widgeta treba izdvojiti sat s vremenom koji zauzima većinu jednog panela, a sadrži veliki sat, datum, trenutnu lokaciju i ikonu trenutnog vremena. Klikom na taj widget prikazuje se vremenska prognoza za nekoliko dana unaprijed.

 

U popisu aplikacija moguće je rasporediti ikone prema željenom rasporedu. Popis aplikacija se poput i početnog ekrana slajda horizontalno.


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331250642.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

U8650 ima ponešto prilagođen imenik, u odnosu na standardni Android. U gornjem dijelu aplikacije nalazi se traka s alatima – odabir birača, popisa poziva, kontakata, favorita ili grupa. Cijela traka ne stane na jedan ekran, pa je i nju moguće skrolati horizontalno kako bi se prikazala zadnja opcija.

 

Kontakti se sinkroniziraju s Google računom i sadrže sve standardne opcije koje se i očekuju od današnjih pametnih telefona – unos proizvoljnog broja telefonskih brojeva, e-mail adresa, IM adresa, natuknica i ostalog.

 

Jako nam se svidjela opcija mogućnosti prikaza samo imena ili prezimena, ili sortiranje po istim opcijama. Ovo velika većina ostalih proizvođača ne nudi!

 

Pozivi koje smo napravili s U8650 su nas ostavili ravnodušnima. Kvaliteta zvuka je bila na zadovoljavajućoj razini, a na mjestima gdje je buka izraženija imat ćete problema s čujnosti glasa druge osobe.

 

Integracija s društvenim mrežama je (nažalost) ostala na standardnoj Androidiovoj. Tako je moguće dodati Facebook račun i pomoću njega unijeti kontakte s te društvene mreže, a za sve ostale ćete morati posegnuti za Marketom na kojem ima i pregršt opcija. Nažalost, Huawei nije napravio dodatne widgete koji prikazuju najnovije vijesti s društvenih mreža, kao što većina drugih proizvođača nudi.


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331250847.JPG

E-mail i poruke

E-mail aplikacija nije doživjela značajnije promjene u odnosu na standardnu Android. Moguće je dodati neograničen broj e-mail računa. Osim toga, sve standardne opcije su prisutne, kao što su npr. uređivanje potpisa, rad s više poruka istovremeno (npr. brisanje) i slično.

 

Aplikacija za poruke je također neizmijenjena od standardnog Android sučelja. Pregled poruka moguć je u tkz. threaded modu, uz dobar dodatak u vidu prikaza avatara kontakta koji vam piše. Na žalost, i dalje nema opcije stvaranja mapa, funkcije koja na mnogim drugim mobitelima postoji već jako dugo vremena. Ovu opciju možete dobiti samo ako s Marketa skinete neku aplikaciju za poruke, koja podržava stvaranje mapa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331251927.JPG

Procesor, memorija

Unutar Huaweia se nalazi 600 MHz procesor, starije generacije. Riječ je o Qualcomm procesoru koji se ugrađivao u drugu generaciju Android uređaja (Hero,..) koji svoju zadaću ispunjava uredno (za nezahtjevne korisnike).

 

Osim relativno zastarjelog procesora koji korisnicima zbog neće nimalo smetati, Huawei se odlučio ugraditi i 256 MB RAM memorije koja je usitinu dovoljna samo za osnovne radnje uređajem. U slučaju da imate upaljen Internet preglednik i bilo koju drugu aplikaciju gotovo sigurno će Android OS ugasiti neku od njih, pa je i mogućnost višezadaćnog rada podosta smanjena.

 

Zbog relativno male rezolucije ekrana (320x480 piksela) sam rad s uređajem je na zadovoljavajućoj razini, pa se tako aplikacije otvaraju relativno brzo, a samo skrolanje kroz početni ekran i većinu menija je glatko.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252202.JPG

Baterija i trajanje

U mobitelu se nalazi baterija od 1400 mAh. Obzirom na nisku frekvenciju procesora, kao i nižu rezoluciju ekrana očekivali smo dugo trajanje baterije. I upravo to smo i dobili.

 

Mobitel izdrži čak i do dva dana zahtjevnije uporabe (razgovora od nekoliko sati, nekoliko desetaka SMS poruka i uz uključenu sinkronizaciju e-mailova), što je pravo osvježenje u odnosu na novije pametne telefone koji jedva izdrže jedan dan uporabe.

Multimedija, FM radio, glazba

Huawei je podosta izmijenio glazbeni svirač i uvelike podsjeća na Appleov glazbeni svirač. U donjem dijelu se nalazi traka s ikonama za odabir albuma, pjesama, playlista ili mapa. U gornjem dijelu ekrana se nalazi popis pjesama.

 

Također je dostupna posebna aplikacija za FM radio. Aplikacija je standardna pa je tako moguće mijenjati frekvencije postaja uz mogućnost pohrane omiljene frekvencije. Nažalost RDS prijem nije dostupan, a i aplikacija radi isključivo uz priključene slušalice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252516.JPG

Fotoaparat i video

Fotografiranje omogućuje ugrađena kamera od 3 megapiksela (uz fiksni fokus), bez LED osvjetljenja. U slučaju idealnih uvjeta fotografiranja (sunčano vrijeme) fotografije su kvalitete kakve se i mogu očekivati od mobitela ovakvog cjenovnog ranga. Nedostatak auto fokusa je primjetan i snimljenim fotografijama nedostaje oštrine.

 

Maksimalna video rezolucija snimanja je VGA, a snimljeni materijal pati od sličnih boljki kao i fotografije.


Testne fotografije:http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252572.JPG

Kao i svi ostali Android pametni telefoni i Huawei U8650 nudi široku lepezu opcija spajanja. Tu su svakako brzi 3G Internet te mogućnost spajanja na WiFi mreže te GPS satelite.

 

Internet pretraživač je također standardni Android i radi dobro. Skrolanje kroz web stranice je zadovoljavajuće, kao i pinch to zoom. Osim pinch to zooma zumiranje je također moguće i dvostrukim pritiskom na ekran.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252651.JPG

Navigacija

Uz standardni GPS prijamnik mobitel podržava i A-GPS pa je vrijeme za pronalazak GPS satelita skraćeno na minimum. Uređaj nažalost ne dolazi s predefiniranom GPS aplikacijom, iako u meniju postoji „Navigation“, ali njezinim pokretanjem javila nam se poruka da navigacija još nije dostupna na našem području. Za sve potrebe navigiranja tu su ugrađene Google mape koje svoj posao obavljaju odlično.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252693.JPG

Uredski paket

Uz uređaj dolazi Documents to Go aplikacija koja služi i kao file manager. Ipak, glavna namjena joj je pregledavanje Office dokumenata i to radi odlično. Moguće je otvoriti Word, Excel, ili PowerPoint datoteke. Zanimljiv dodatak je i mogućnost sinkronizacije datoteka s računalom ili Google Dokumentima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252759.JPG

Organizator i alarm

Organizator se temelji na Google rješenju – odnosno moguće je editirati Google kalendar te dodavati različite eventove i sastanke koji se onda mogu prikazati na home ekranu pomoću widgeta. Alarm uz minimalne promjene dizajna zadržava standardnu Android funkcionalnost. Dakle, moguće je dodati neograničen broj alarma, uz predefinirane dane ponavljanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252801.JPG

Aplikacije i igre

Uz mobitel dolaze standardne Google aplikacije – Market, Gtalk, Maps, Places i Youtube. Osim njih Huawei je predinstalirao igricu HiSpace koja se zbog nerazjašnjenih okolnosti rušila prilikom pokretanja. Za ostale aplikacije na raspolaganju je Market...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252853.jpg

Benchmark

Za benchmark je uzeta Quadrant aplikacija koja je dala poprilično visoke rezultate. Prosječan broj bodova koji se dobije nakon pokretanja aplikacije je 700. Ovo je prosječan rezultat koji smo mogli i očekivati posebno ako usporedimo konkurentske mobitele, kao što su HTC Wildfire ili Motorola Flipout.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252926.jpg

Cijena

Mobitel se nalazi u ponudi Tele2 i ima vrlo prihvatljivu cijenu, kakvu do sada nismo imali prilike vidjeti. Moguće ga je kupiti za 695 kuna, bez ugovorne obaveze, a cijena se uz potpisivanje ugovora spušta na 545 kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1331252999.jpg

Cool faktor

Cool faktor mobitela je njegov kromirani obrub. Svakako je to zgodan dizajnerski dodatak koji ovom mobitelu daje šarm.

Zaključak

Huwei U8650 je mobitel za nezahtjevnije korisnike. Cjelokupna hardverska platforma nije najnovijeg datuma, ali bez obzira na to nudi ugodan rad – posebno ako se on temelji na društvenim mrežama, pisanju e-mail poruka i surfanju Internetom. Huawei bi postojećim igračima na tržištu i te kako mogao pomrsiti račune jer teško mogu konkurirati svojom cijenom i karakteristikama cijeni koju trebate izdvojiti za Huawei U8650.

 

Konkurencija je stigla i u segment nižih cijena pametnih telefona, upravo u dijelu koji nam je nedostajao, a kako bi se penetracija pametnih telefona na hrvatskom tržištu povećala s trenutnih 14%, što je vrlo nizak postotak. Susjedna Slovenija na primjer ima udio pametnih telefona od 28%.

 

 

Plus

1)      -Dobar dizajn

2)      -Ugodan rad

3)      -Početni ekran

 

Minus

1)      -Kamera

 

 

Konkurencija

 

Motorola Flipout


 

Flipout je po specifikacijama sličan U8650, ali nudi duplo veću količinu RAM memorije kao i fizičku tipkovnicu. U slučaju da vam je pisanje poruka prvi prioritet, svakako bi preporučili ovaj model.

 

HTC Wildfire


 

Wildfire je model koji također ima slične specifikacije kao i U8650, ali nudi HTC-ov Sense, s njime puno bolju integraciju društvenih mreža sa samim uređajem, ali i bolju kameru. Cjenovno je nešto skuplji od Huaweija.


 

 

 

Komentari

esad

14. prosinca 2015 - 14:38 Prijavi neprimjeren komentar

Kako snimit zaslon

danijela

04. siječnja 2014 - 16:17 Prijavi neprimjeren komentar

pozz.Ovaj mob. sam dobila u ponudi od operatera.Od aplikacija sam skinula viber i facebook i pisalo je da nema mjesta za skidanje daljnjih aplikacija,kupila sam memorisku karticu od 4 GB ALI i dalje na bilo kakav pokusaj skidanja samo odgovara da nema mjesta na uredjaju IAKO SAM U OPCIJMA OZNACILA DA SKIDANJA PRELAZE NA MEMORISKU ! Onda se "izgubili" telefonski kontakti, niko ih ziv naci nije mogao niti vratiti- sve vratili na tvornicke postavke i pojavili se kontakti ali naravno sve ispocetka skidala.Cim primim 3 poruke pise mi da nema mjesta da je memorija puna !! I na kraju od danas poruke opce ne dolaze, nema signalnoga znaka da je ta "memorija" puna niti igdj evidim mogucnost da stanje te iste memorije pogledam. ZNA LI ITKO ZA MILOG BOGA STA DA RADIM PRIJE NEGO LI GA BACIM OD ZID ????? HVALA

maki

27. kolovoza 2013 - 14:39 Prijavi neprimjeren komentar

Kako mogu naručit Huawei U8650?

maki

27. kolovoza 2013 - 14:38 Prijavi neprimjeren komentar

kako mogu naruciti huawei u8650

ajdin

11. travnja 2013 - 22:46 Prijavi neprimjeren komentar

kako da skinem viber za huawei g6800 jel moram preko googla ili ima neki poseban program ?? thx unaprijed

1 2 3 4

Odgovori