Testovi mobitela

HUAWEI Ascend Y200

Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200 Ascend Y200
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 116,9 x 60,4 x 11,7
Masa uređaja (g) 120
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1400
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno Android OS, 2.3 Gingerbread, SNS, MP4/H.263/H.264/WMV player, Memorija: microSD, do 32 GB, interno 2
Gdje kupiti
Cijena 1.499 kn
Info Huaweihttp://www.huawei.com/en/
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Android za svačiji „džep“
Autor: Ilija Gavrić

Novi igrač na tržištu jeftinijih Androida koji svoje mjesto pod suncem traži s nižom cijenom, ali ne na uštrb kvalitete

Kineski proizvođač Huawei nastavlja s predstavljanjem smartphone uređaja s Android operativnim sustavom. Na test smo dobili pametni telefon naziva Ascend Y 200 koji spada u „srednju klasuAndroid mobitela. Pozicioniran je, veličinom ekrana i cijenom, između modela U8650 i U8850 Vision čije testove možete pročitati na Mobilovim web stranicama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351244003.JPG

Sadržaj pakiranja

Mobitel dolazi u maloj kutiji, koja sadrži samo uređaj, punjač i USB kabel. S uređajem ne dolazi memorijska kartica niti slušalice. S obzirom na konkurenciju u segmentu, čudno je što nisu u pakiranje stavili bar jedno od navedenog (slušalice ili memorijsku karticu).

Dobra je stvar što su memorijske kartice jeftine, pa za 30-ak kn možete kupiti microSD karticu od 4 GB. Pozitivna stvar je što je USB kabel dugačkih 122,5 cm što je korisno ako vam je mobitel spojen na računalo ili punjač, a želite ga koristiti za razgovor ili pisanje poruka. Mnogi konkurenti danas isporučuju za trećinu kraće kabele, što nije nimalo praktično.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351244036.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Ascend Y200 je izrađen od plastike, makar obrub ekrana na prvi pogled djeluje kao da je od metala. Kada primite mobitel u ruke osjetit ćete kako je kvalitetno napravljen i ne ostavlja dojam jeftinog mobitela. Poklopac baterije nije gladak, već posjeduje teksturu koja bi trebala spriječiti klizanje mobitela.

 

S prednje strane mobitela dominira 3,5“ ekran rezolucije 320x480 piksela, ispod kojeg se nalaze 3 kapacitivne tipke, dok je iznad ekrana mrežica ispod koje se krije zvučnik. S gornje strane uređaja se nalaze tipka za uključivanje mobitela, utor za slušalice i mala tipka/poluga za skidanje stražnjeg poklopca.

 

Na lijevoj strani uređaja nalazi se tipka za pojačavanje odnosno stišavanje zvuka, dok se na desnoj strani uređaja ne nalaze nikakve tipke ili utori. S donje strane uređaja, smješten na sredini, nalazi se utor za USB kabel, a pored njega mala rupica za mikrofon. Na stražnjoj strani, pri vrhu uređaja, nalazi se 3,2 Mega pikselna kamera a pored nje zvučnik.

 

Mobitel je dimenzija 116,9x60,4x11,7 mm i mase 120 grama, što je malo više od konkurencije, ali razlike nisu značajne već se radi o kojem milimetru. Uređaj jako lijepo leži u ruci i ugodan je za korištenje, bez obzira imali veliku ili malu ruku.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351244227.JPG

Ekran i tipkovnica

Kako smo ranije spomenuli, ekran je na ovom mobitelu dijagonale 3,5“ s rezolucijom 320x480 piksela s 262 tisuće boja, što je u rangu s konkurencijom. Prikaz je, s obzirom na veličinu i rezoluciju ekrana ugodan, a sam ekran dobro reagira na pritiske te na promjenu orijentacije. Prikaz na dnevnom (vanjskom) svjetlu je dobar i nećete imati problema vidjeti informacije na ekranu.

 

Ispod ekrana se nalaze 3 kapacitivne tipke koje su dobro dimenzionirane tako da ćete uvijek moći vrlo brzo stisnuti tipku koju želite. Sam odziv tipki je precizan i brz, a moguće je podesiti da mobitel zavibrira kada stisnete neku od tipki.

 

Što se tipki na ekranu tiče, Y 200 dolazi s dvije virtualne tipkovnice, standardnom Android tipkovnicom i Huaweijevom TouchPal tipkovnicom. TouchPal tipkovnica ima malo više „funkcija“ od standardne Gingerbread tipkovnice. Rekli bismo da sliči na HTC Sense tipkovnicu, tj. svako slovo ima „dodatni“ simbol do kojeg se dolazi dugim pritiskom na tu tipku, što ubrzava pisanje poruka/mailova.

 

No, moramo priznati kako je to kod HTC-a izvedeno malo bolje, tj fluidnije. TouchPal, pored standardne QWERTY tipkovnice, nudi mogućnost odabira „telefonske tipkovnice“ i „CooTek T+“. Kada odaberete „telefonsku tipkovnicu“ na ekranu će biti prikazana tipkovnica kakvu imaju klasični (stari) mobiteli, tj. s 3 slova iznad brojeva. CooTek T+ je tipkovnica nešto većih tipki od QWERTY tipkovnice, s tim da se na svakoj tipki nalaze po dva slova. Ovo rješenje podsjeća na Sony Ericsson P1.

 

Naš osobni dojam je da nam je lakše tipkati poruke na Gingerbread tipkovnici nego na TouchPal QWERTY tipkovnici jer je malo veći razmak između slova, a i vaš autor ima malo veće prste. No, uz malo privikavanja uspio je svladati i TouchPal tipkovnicu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351246416.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Huawei Ascend Y 200 koristi Android2.3.6 Gingerbread operativni sustav kojeg je Huawei malo personalizirao promijenivši izgled ikona i dodavši sat s prikazom vremenske prognoze.

Uređaj ima pet ekrana na koje je moguće razmjestiti ikone i widgete, a bilo koji od tih pet ekrana moguće je postaviti kao početni (home) ekran, do kojeg se pristupa pritiskom na tipku Home.
 
Huawei je malo personalizirao i lock screen koji posjeduje četiri ikone. Kada ikonu lokota povučete u desno, otključat ćete mobitel, a ako povučete prema lijevo, ulazite u poruke. Ako povučete lokot prema gore, ulazite u zapisnik poziva, a prema dolje palite kameru. Zgodna opcija jer ubrzava otvaranje spomenutih aplikacija.

Ovaj mobitel je pogonjen 800 MHz procesorom a posjeduje 256 MB RAM-a, što je dovoljno za nesmetan rad na uređaju. Naravno, ne možemo očekivati da na mobitelu bez trzaja rade neke zahtjevnije igrice, ali bez problema ćete moći surfati webom, slušati glazbu ili gledati spotove na YouTubeu.

Valja napomenuti kako uređaj posjeduje mogućnost odabira svih izbornika na hrvatskom jeziku, što može olakšati korištenje manje iskusnim korisnicima. Od uključivanja uređaja do pronalaska mreže (s unošenjem PIN-a) potrebno je 55 sekundi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351246503.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je na ovom uređaju isti kao i kod drugih Android uređaja, što znači da je praktički neograničen (po broju spremljenih kontakata), dok je na desnoj strani abeceda, pa se prijelazom prsta preko slova abecede može jako brzo doći do kontakata.

 

Ovdje bi trebali napomenuti da uređaj posjeduje SNS (Social Networking Service) iliti Streamove pomoću kojeg je moguće kontakte povezati s Facebook ili Tweeter profilima tako da uvijek imate uvid u statuse i slike svojih prijatelja. Ukoliko želite malo bolji uvid u svoj ili tuđi profil na Facebooku ili Tweeteru možete sa Play Storea besplatno skinuti aplikacije za navedene društvene mreže.

 

Što se pozivanja tiče, koristi se standardna numerička tipkovnica, a valja spomenuti da Y 200 posjeduje speed dial opciju koja dodatno ubrzava pozivanje kontakta. To znači da je dovoljno u biraču stisnuti brojeve na kojima se nalaze slova u imenu kontakta te ga samo potvrditi i već ga zovete. Tako na primjer, ako hoćete pozvati kontakt „Marko“, trebate stisnuti 627 (MAR) i iznad numeričke tipkovnice će se pojaviti kontakt s brojem.


Možda je sve stvar prakse, ali ovakav pristup odabiru kontakta je brži, jer ne morate znati jeste li prvo upisali ime pa prezime ili obrnuto, što morate znati ako listate kontakte u imeniku prema slovima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351246843.JPG

E-mail i poruke

Huawei Y 200, kao i gotovo svi Android uređaji, dolazi s 2 predinstalirane aplikacije za e-mail. Jedna aplikacija je Gmail, a i samo ime joj govori da je namijenjena za Gmail korisnički račun, dok je druga e-mail (ili e-pošta ako stavite izbornik na hrvatski) gdje možete unijeti postavke za Exchange mail ili druge mailove.

Kad smo već kod mailova, napominjemo da je Gmail korisnički račun potreban kako bi se moglo koristiti Play Store (za skidanje aplikacija i igrica).

Što se poruka tiče, one su organizirane kao i kod drugih Android uređaja. Svi SMS-ovi razmijenjeni s pojedinim kontaktom se nalaze na jednom mjestu, a poredani su kronološki.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351247387.JPG

Procesor, memorija

Kako smo ranije u tekstu spomenuli, mobitel je pogonjen 800 MHz Cortex-A5 procesorom, te ima 256 MB RAM-a, što je zadovoljavajuće za ovakav tip uređaja. Mobitel je u trenutku testiranja imao još samo 17,96 MB slobodne interne memorije (od 512 MB) za spremanje podataka i aplikacija te utor za microSD memorijsku karticu, kapaciteta do 32 GB. Utor za microSD karticu se nalazi ispod poklopca baterije, ali je potrebno izvaditi bateriju kako bi se umetnula ili izvadila kartica.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351247607.JPG

Benchmark test

Benchmark testiranje smo odradili s aplikacijama Quadrant standard i Vellamo. Prvo testiranje smo obavili s aplikacijom Vellamo i dobili smo rezultat od 253 boda (Metal test). Kada smo prvi put testirali, na mobitelu je bila instalirana samo Vellamo aplikacija a testirali smo uređaj odmah nakon paljenja uređaja.

Drugo testiranje je odrađeno s malo više instaliranih aplikacija, također nakon paljenja uređaja. Tada smo aplikacijom Vellamo izmjerili 232 boda, a Quadrantom 1180 bodova. Konkurenti, Sony Xperia tipo i Samsung Galaxy Ace s Quadrantom su ostvarili 1527 bodova, odnosno 1278 bodova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1351247684.JPG

Baterija i trajanje

Ascend Y 200 dolazi s 1250 mAh baterijom, a deklarirana je na 220 h u stanju čekanja te do 4 h razgovora.

 

Prilikom našeg testiranja, mobitel je nakon 22 h korištenja javio da je ostalo manje od 30% baterije te da se uključio mod uštede energije. Neka vas ovaj podatak ne obeshrabri, jer su tijekom korištenja konstantno bili uključeni Wi-Fi odnosno 3G prijenos podataka.

Tijekom tih 22 sata imali smo: 10-ak minuta poziva, 5 SMS-ova, 30 minuta surfanja Internetom, 20 minuta gledanja spotova na YouTubeu, 8 skinutih aplikacija (cca 15 MB), 3 Benchmark testiranja, 5 minuta igranja igrica te 5-6 snimljenih fotografija.

Uvjereni smo da se s „normalnijim“ korištenjem može dobiti dan i pol korištenja mobitela bez potrebe za punjenjem.

Multimedija, FM radio, glazba

Uređaj posjeduje music player koji omogućava sortiranje glazbe prema albumu, izvođaču i naslovu. Također, možete napraviti svoju playlistu. Video player može reproducirati .mp4, .3gp i .avi formate, a reprodukcija je dobra.

 
Ako namjeravate Ascend Y 200 koristiti za slušanje glazbe preporuka je da nabavite memorijsku karticu jer nećete puno pjesama moći stavit u 17 MB memorije te dobre slušalice. Zašto spominjemo slušalice? Zato što za vanjski zvučnik ovog mobitela možemo upotrijebiti staru narodnu izreku: „Koliko para, toliko muzike“.


Prilikom reproduciranja glazbe (bilo MP3 bilo Youtube), zvuk je dobar i u rangu konkurencije, sve dok se ne pojača do maksimuma. Kada zvučnik pojačate do maksimuma, počinje krčanje. No, ako koristite slušalice, nema krčanja.

Fotoaparat i video

Mobitel posjeduje 3,2 megapikselnu kameru s mogućnošću snimanja VGA videa s 30 fps, slično kao i suparnici. Kamera je jednostavna za korištenje, a moguće je mijenjati balans bijele boje, uključiti/isključiti geo tagging (lokacija gdje je napravljena fotografija), veličinu slike (3 ili 2 Mega piksela ili VGA), kvalitetu slike (super kvalitetno, fino, normalno) te efekt boje (bez, mono, sepija, negativno, vodeno).

Što se postavki video snimanja tiče, one su: video kvaliteta (visoko, nisko, MMS, Youtube), balans bijele boje te efekt boje. Kvaliteta fotografija i videa je slična konkurenciji. Prema osobnom sudu, fotografije su malo blijede. A autofokus bi dobro došao, pogotovo prilikom fotkanja makro fotografija. Ali, sve u svemu, poslužit će svrsi.


Fotografirano s Huawei Ascend Y 200 uređajem:

 

 

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Wi-Fi 802.11, HSDPA, Bluetooth 2.1 i USB 2.0 su standard u ovoj klasi mobitela pa tako i Ascend Y 200 posjeduje sve navedeno. Na uređaju se nalazi standardni Android Internet pretraživač, no ako vam se ne sviđa taj pretraživač u Play Storeu možete naći i skinuti neki drugi pretraživač poput Opere mini ili Dolphin browsera.

Navigacija

Huawei kao i drugi proizvođači ima predinstaliran Google Maps, koji nema glasovnu navigaciju. Ako želite, možete instalirati i neke od raznih navigacija koje nude i glasovno navođenje, tipa Mireo viaGPS ili iGO, koje se plaćaju, ali im nije potreban pristup internetu za navođenje i za pozicioniranje. Naravno, postoje i besplatne aplikacije.

Uredski paket

Ciljanoj kategoriji kupaca ovog uređaja uredski paketi nisu presudni, no Ascend Y 200 posjeduje predinstaliranu Documents to go aplikaciju koja omogućava pregledavanje i editiranje office dokumenata i pregledavanje PDF dokumenata.

Organizator i alarm

Organizator je dostupan u vidu kalendara u koji je moguće upisivati zabilježbe. Kao i ostale aplikacije, Huawei je malo „doradio“ kalendar, ali samo u smislu korištenih paleta boja. Kalendar je moguće pregledavati po jedan dan, po sedam dana ili po mjesec.

 

Ascend Y 200 se ne razlikuje od konkurencije kada su u pitanju kalendar i alarmi, odnosno ima mogućnost dodavanja nekoliko alarma, s mogućnošću odabira koji dan se koji alarm ponavlja.

Aplikacije i igre

Aplikacije i igre su dostupne u Play Storeu, a na vama je da odaberete one aplikacije ili igre koje želite koristiti na svom mobitelu. Bilo da su one korisne ili samo za ubijanje vremena. Pošto ima više od 400.000 aplikacija u Play Storeu, sigurni smo da ćete naći neku zanimljivu aplikaciju koja vam se sviđa. U telefonu ćete dobiti set Googleovih standardnih aplikacija (Gmail, Karte, Navigacija, Latitude, Mjesta, YouTube, Google+, Messenger, Talk).

Cijena

Uređaj se trenutno nalazi u prodaju jedino u VIP-u koji ima, bar za sad, ekskluzivu za ovaj uređaj. Cijena samog uređaja je 1.499 kn, dok se uz pretplatu može dobiti i po znatno jeftinijoj cijeni. S obzirom na ono što nam uređaj nudi, cijena je pristojna.

Cool faktor

Poklopac baterije, s točkastim finišem djeluje pomalo cool, a i mobitel vam neće kliziti iz ruke.

Zaključak

Huawei Ascend Y 200 je pametni telefon koji svojim karakteristikama, a i cijenom parira konkurenciji. Namijenjen je mlađoj populaciji kao i osobama koje žele jeftiniji mobitel za upoznavanje Androida. Zbog izrade, procesora, baterije i korisničkog sučelja možemo preskočiti malu manu zvučnika. Pored svega navedenog, u cjenovnom rangu, Ascend Y 200 je jedan od rijetkih koji nudi 3,5“ ekran. Palac gore za ovog „malog Kineza“.

 

 


Plus

+ Izrada

+ Baterija

+ Cijena

 

Minus

- Vanjski zvučnik

- Mala interna memorija

Konkurencija

Samsung Galaxy Ace

 

Neznatno skuplji od Ascenda Y 200 (1595 kn), Galaxy Ace nudi više interne memorije (158 MB), bolju kameru (5 MPx) te dodatnu memorijsku karticu od 2 GB u paketu. Ace predstavlja možda i najozbiljniju konkurenciju Ascendu Y200.

 

Sony Xperia tipo

 

Sony Xperia tipo bi se mogao smatrati konkurencijom Ascendu Y 200 zbog cijene (koja je ista kao i za Y 200) i istog procesora. Tipo nudi više interne memorije (2,5 GB) i malo bolju bateriju, ali ima manji ekran (3,2“).

 

 

 

Komentari

mara

21. listopada 2015 - 09:25 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovani, od kada sam kupila mobilni uređaj non stop me, kada bih otišla na internet, izbacuje i piše da aplikacija ne reagira. Isto tako često zna pisati da google play ne reagira i onda me odmah izbaci. Probala sam obrisati aplikacije pa ih ponovno instalirati, ali opet isto. Znate li možda u čemu bi bio problem? Unaprijed hvala!

Lida

16. veljače 2015 - 17:08 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovanje, ne vidim nigdje odgovore na probleme koji su postavljeni, pa molim za odgovor, problem je isti kao kod sreleta.
Problem je što sam u mobitel Huavei ascend g630i ugradla micro SD karticu od 8 GB, ali bez obzira što je ona unutra, što sam podesila da se podatci pohranjuju na SD karticu, ja non-stop imam na zaslonu obavijest kako u telefonu ima !još malo prostora za pohranjivanje". Dakle, aparat se ponaša kao da SD kartice uopće nema u njemu. Molim za pomoć,hvala

srele

04. ožujka 2014 - 08:32 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovani, od nedavno sam vlasnik telefona Huawei Ascend Y 100, U 8515.
Moj problem je što sam u isti odmah po kupnji ugradio micro SD karticu od 8 GB, ali bez obzira što je ona unutra, što sam podesio da se podatci pohranjuju na SD karticu, ja non-stop imam na zaslonu obavijest kako u telefonu ima !još malo prostora za pohranjivanje". Dakle, aparat se ponaša kao da SD kartice uopće nema u njemu. U bližoj okolici nisam uspio pronači nikoga tko bi mi pomogao riješiti ovaj problem, pa vas molim za pomoć.
Osim toga, povremeno telefon "poludi", tako da mi ne dozvoljava otvoriti niti jednu od aplikacija, ne znam Zašto ?
Hvala na odgovoru !

msuton

12. rujna 2013 - 15:51 Prijavi neprimjeren komentar

Poštovani. nedavno sam kupila mob.Huawei U8655-1.Upute one najosnovnije našla sam na internetu. Međutim salno mi javlja da nema dovoljno memorije iako sam kupila memorijsku karticu od 4gb.
Niko mi nezna pokazati što dalje, a u pslovnicama kažu da to nije njihov posao.Molim za pomoć. Očito još nešto moram pritisnuti u postavkama a ja ne znam što?.Molim za pomoć. Unaprijed hvala m suton

ned

26. kolovoza 2013 - 13:18 Prijavi neprimjeren komentar

jeli moguca nadogradnja androida na ovom telefonu?

1 2 3

Odgovori